A tésztához:
• 40 dkg Naturbit glutén-és búzamentes lisztkeverék
• 4 tojás sárgája
• 14 dkg margarin
• 1 dkg élesztő
• 1 ek cukor
• 1 dl langyos tej
• egy csipet só
A töltelékhez:
• 30 dkg darált dió
• 15 dkg porcukor
• 4 tojás fehérje
• 1 citrom reszelt héja + a kifacsart leve
• magozott meggy
• a meggy leve
• 2 ek kukorica keményítő
• zsemlemorzsa
• tejföl a kenéshez
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes többi hozzávalóval jól összedolgozzuk. A tésztát 2felé vesszük, majd pihentetjük míg elkészítjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a porcukorral, belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, jól összekeverjük, majd felverjük a tojás fehérjét, s ezzel is jól összekeverjük. A meggy levét a kukoricakeményítővel megfőzzük, mint a pudingot. Kinyújtjuk egyesével a tésztát, a hosszanti széleit megszórjuk zsemlemorzsával, erre tesszük sorban a meggyet, és a közepe felé haladva felcsavarjuk a tésztát mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon hely. Erre kenünk a megfőtt meggyléből, majd a fele tölteléket rákenjük. A másik tésztának a 2 hosszanti szélét megkenjük a töltelékkel, erre tesszük a meggyet, majd feltekerjük mind a 2 oldalt, míg össze nem érnek. A tészta részeket megkenjük tejföllel, majd közepes lángon készre sütjük.
Az első töltési módszernél érdemes sütőpapíron kinyújtani a tésztát, s majd ha meg van töltve úgy áthelyezni, másképp nagyon nehéz lenne a középső töltelék miatt.
2 -3 kanál cukrot tegyünk egy edénybe és lassú tűzön kezdjük felolvasztani, amikor kissé barnává válik engedjük fel, hideg tejjel. Folyamatosan kavargassuk, amíg a cukor el nem olv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megszitált lisztbe beletesszük, a sütőport és összekeverjük. A tojásokat ketté választjuk . A fehérjét habbá felverjük, egy evőkanál cukorral. A tojássárgáját kikeverjük a cuko...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű1. Először is kimérjük a lisztet, beleszórjuk a sütőport, egy kevés sót és félretesszük. 2. Egy keverőtálban habosra verjük a szobahőmérsékletre felengedett vajat egy fél evőkanál...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA 2 tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi alkatrészt, és jól kidolgozzuk. A tepsit kivajazva kilisztezve megtöltjük a híg állagú tésztával. A tetejére pl.: h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű