1 kg kanadai (hosszúkás) sütőtök
2 db narancs
2 dl tejszín
só
édesítőszer igény szerint
pirított (hámozott) tökmag a tetejére
ha van: tökmagolaj
A sütőtököt felvágjuk, egyforma kockákra aprítjuk, kevés sóval és ízlés szerinti édesítővel kb 15 perc alatt puhára főzzük.
Kicsit lehűtjük és turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítjük.
A narancsokat ketté vágjuk és a levét kicsavarjuk és a tejszínnel együtt a sütőtökpüréhez adjuk.
Megkóstoljuk és szükség szerint még sóval, édesítővel vagy pár csepp citrommal ízesítjük.
A hámozott tökmagot száraz teflon serpenyőben közepes tűzön 1-2 perc alatt rázogatva megpirítjuk.
A legegyszerűbb vágódeszkára hosszában lefektetve a hosszanti részét ujjnyi szeletekre vágni. Jó kés kell hozzá és inkább nyomni kell lefelé, mint vágni. Ha a szeletek kész vannak, akkor már könnyű őket éles kis késsel meghámozni.Utána felállítjuk a vágott felületre a a sütőtököt és felülről nyomással ketté vágjuk és eltávolítjuk a magokat, ebből is szeleteket vágunk.
Tökmagolaj jobban ellátott szupermarketekben (CBA, Interspar) kapható.
A jól megmosott és szárazra törölt narancshéjat belereszelve intenzívebb ízt adhatunk a levesnek.
A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a felaprított répákat, a felszeletelt gombát, zöldborsót, sózzuk, és lefedve m...
Elkészítési idő: 45 percA tököt és a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vízben ami épp ellepi. Beletesszük a fűszereket, és puhára főzzük. Ha megfőtt a tök és a burgonya, álla...
Elkészítési idő: 1 óraA karfiolt rózsáira szedjük és alaposan megmossuk. A répákat megpucoljuk és karikára vágjuk. A hagymát apró kockára vágjuk. Kevés olajon a hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a z...
Elkészítési idő: 40perc