A piskótához
8 db tojás (kettéválasztva)
160 g cukor
160 g finomliszt (finom)
A párizsi krémhez
150 dkg étcsokoládé
250 g vaj (vagy margarin)
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek cukor
200 ml habtejszín
1 ek rum (vagy aroma ízlés szerint)
A tetejére
10 dkg tortabevonó (csokoládé)
A piskótához a sütőt előmelegítjük.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukor kb. ¼ részével.
A tojásfehérjéből és a többi cukorból, nem túl kemény habot verünk. (Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.)
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
A formába szedjük és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük.
A párizsi krémhez a tejszínt elkezdjük melegíteni, folyamatosan kavargatjuk.
A kakaóport csomómentesre elkeverjük benne. Amikor már elég forró, de nem forr, beletesszük az összetört csokit, és felolvasztjuk. A vaj, vagy margarin harmadát is hozzákeverjük, hogy felolvadjon benne.
Levesszük a tűzről, amikor már csak langyos, akkor a vaj vagy margarin másik felét kikavarjuk, és hozzáadjuk a krémhez. Hűtőben készre hűtjük.
Végül a piskótát vízszintesen 3 részbe vágjuk.
Megkenjük az egyik lapot és ráhelyezzük a másikat, majd ezt is megkenjük és jöhet rá az utolsó lap.
A tetejét és az oldalát csokoládé tortabevonóval bekenjük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzákeverjük a lisztet az előzőleg egy órán át szobahőmérsékleten tartott vajjal, majd a többi anyagot. Lassan sütjük. 180 fok, 20 perc.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a cukrokkal, liszttel, tejjel simára keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjét. Olajjal...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tojássárgáját vízgőz felett kikeverjük a cukorral, a borral, a konyakkal és a tojáslikőrrel. Vigyázzunk, nehogy túlságosan forró legyen a víz, mert a tojás könnyen megfőhet! Amik...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű