A piskótához
8 db tojás (kettéválasztva)
160 g cukor
160 g finomliszt (finom)
A párizsi krémhez
150 dkg étcsokoládé
250 g vaj (vagy margarin)
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek cukor
200 ml habtejszín
1 ek rum (vagy aroma ízlés szerint)
A tetejére
10 dkg tortabevonó (csokoládé)
A piskótához a sütőt előmelegítjük.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukor kb. ¼ részével.
A tojásfehérjéből és a többi cukorból, nem túl kemény habot verünk. (Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.)
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
A formába szedjük és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük.
A párizsi krémhez a tejszínt elkezdjük melegíteni, folyamatosan kavargatjuk.
A kakaóport csomómentesre elkeverjük benne. Amikor már elég forró, de nem forr, beletesszük az összetört csokit, és felolvasztjuk. A vaj, vagy margarin harmadát is hozzákeverjük, hogy felolvadjon benne.
Levesszük a tűzről, amikor már csak langyos, akkor a vaj vagy margarin másik felét kikavarjuk, és hozzáadjuk a krémhez. Hűtőben készre hűtjük.
Végül a piskótát vízszintesen 3 részbe vágjuk.
Megkenjük az egyik lapot és ráhelyezzük a másikat, majd ezt is megkenjük és jöhet rá az utolsó lap.
A tetejét és az oldalát csokoládé tortabevonóval bekenjük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
A hozzávalókat fenti sorrendben jól összekeverem. Egy közepes tepsibe öntöm, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 percen keresztül sütöm. Tetszés szerint szeletelem, majd...
Elkészítési idő:Összedolgozni,golyókat formálni,és villával lenyomni. 200 fokon pár percig sütni.
Elkészítési idő: 30 percA lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a sütőport és a darált diót. Végül gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a puha margarinnal. Folpackba csomagolva legalá...
Elkészítési idő: 180 perc