Hozzávalók a tésztához: kb. 10-12 db-hoz
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3 dkg friss élesztő
- csipet só
- 60 dkg átszitált liszt
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé (elhagyható, de finom ízt ad a tésztának)
A kakaós krémhez:
- 2 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg puha vaj
- 7 evőkanál kristálycukor ( vagy ízlés szerint)
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztom, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem.
2. Addig kikeverem a kakaós krémhez a hozzávalókat - a vaj nem olvasztott, csak puha, és úgy keverem ki, hogy a kristálycukor picit szemcsés maradjon.
3. Ha a tészta megkelt, két egyenlő részre osztom, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kinyújtom a másikat is ugyanakkorára és ráhelyezem a kakaós krémre. A hosszabbik részénél 2 cm széles csíkokra vágom, minden csíkot megcsavarok néhányszor (lazán és óvatosan), majd feltekerem.
Elkészítés: a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a szoba-hőmérsékletű vajjal. Hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, a citrom levét és lereszelt héját. A lisztet összekeve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük. Közben a vanília íz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű