/ 6 adag
Piskóta
6 db tojás
39 dkg porcukor
39 dkg rétesliszt
15 ek víz (meleg)
10 ek napraforgó olaj
1 csomag sütőpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek víz (meleg)
2 dkg vaj (formához)
1 csapott ek liszt (formához)
Krém
1 tasak puncs pudingpor
2 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
0.5 dl rum
Máz
5 ek cukrozatlan kakaópor
5 ek cukor
5 evőkanál víz
10 dkg vaj (fagyos)
Piskóta
Alaposan kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, majd apránként adunk hozzá 15 evőkanál meleg vizet, 10 evőkanál olajat és a sütőporral elkevert liszttel.
Végül a tojások keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk. Kétfelé osztjuk a tésztát, az egyik felébe 2 evőkanál kakaóport és még 1 evőkanál meleg vizet keverünk.
Majd két darab zsírozott, lisztezett őzgerinc formába töltjük, és megsütjük. Forró sütőbe rakjuk, de sülés közben mérsékeljük a hőt, tűpróba. Ha megsült, rácsra borítjuk, és megvárjuk, amíg kihűl.
Krém
A puncs vagy eper ízű pudingport felfőzünk tejjel, majd kihűtjük. Közben a puha margarint kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, jól elkeverjük benne, rummal ízesítjük. Tipp: robotgéppel könnyen tudjuk habosra keverni.
Összeállítás: ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egy tálcán úgy rakjuk össze, hogy egy sárga szelet tésztát bőven megkenünk a krémmel, hozzáillesztünk egy barna tésztát, és a továbbiakban felváltva megkenünk 1-1 sárga és barna tésztát, és mindig az előzőekhez illesztjük, tehát egy barna után egy sárga következik felváltva. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.
Máz
A kakaóport, a cukorral és a vízzel felfőzzük, majd a tűzről levéve kikeverjük 10 dkg fagyos vajjal, és bevonjuk vele az őzgerinceket. Ezután hűtőbe tesszük, és a tálalásig ott is hagyjuk. Csokival is bevonhatjuk.
Szeletelés úgy történik, hogy ferdén vágjuk fel, mert csak így lesz csíkos. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
A töltelékhez a darált diót és a porcukrot összekeverjük. Adható hozzá mazsola is. Az élesztőt a hideg tejben elkeverjük. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kesudiót beáztatjuk előre 2 órára, vagy ha ezt elfelejtettük forróvízbe 20 percre, majd leszűrjük és átmossuk. Közben elkészítjük az alapot: a datolyát és a mandulát aprítógépbe...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: NehézFogtam egy mély tálat és beleöntöttem 22 dkg lisztet, 6 dkg cukrot, 12 dkg puha vajat, 1 csipet sót, és 2 evőkanál baracklekvárt. Összegyúrtam a hozzávalókat. Kivajaztam a kerek ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű200 fokos előmelegített sütőben süsd, amíg elkészül. Nem tudom mennyi idő, mert nem figyeltem Ja, rakhatsz bele kicsi fahéjat, az még finomabbá teheti, ha szereted.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű