25 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 db tojás
3 evőkanál kakaó
1 dkg szalalkáli
5 dkg margarin
kevés tej (kb. 1 dl)
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál kristálycukor
fél csomag sütőpor (0,6 dkg)
a krémhez:
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 tojás
4 dl tej
5 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
A kakaós lapokhoz a tészta hozzávalóit összedolgozzuk, úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 27x34 cm-es lapot nyújtunk belőle.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, és kés hegyével egy kicsit megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel.
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, de vigyázzunk, mert pár perc alatt kész (5-6 perc). (Ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhat.) Ezután hagyjuk kihűlni.
A piskótához a 6 tojásfehérjét keményre verjük, és hozzáadjuk a kristálycukrot. Egyesével (vigyázva) belekeverjük a tojások sárgáját, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanakkora tepsiben sütjük ki, mint a lapokat – 180 fokon kb. 20 percig (tűpróba).
A krémhez a lisztet a tejben 1 tojással elkeverjük, sűrűre felfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Gépi habverővel a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól elkeverjük a margarinos krémmel.
Összeállítjuk a süteményt: alulra egy kakaós lapot teszünk, erre jön a krém fele, erre a piskóta, majd rákenjük a krém másik felét, és befedjük a másik kakaós lappal.
Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, de lehet csokibevonattal is készíteni.
Szeletelés előtt 1 nappal állítsuk össze a süteményt, hogy legyen ideje megpuhulni, mert csak így szeletelhető szépen.
Recept, egy kb 10 szeletes formára : Vaníliakrém 50 g felvert tejszín 50 g fehércsokoládé ¼ Rúd vanília kikapart belseje A vaníliakrém elkészítésével kezdjük a munkát...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KözepesÖntsük egy nagy tálba a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót és keverjük össze. Egy másik tálba tegyük a barnacukrot, a tojást, a tököt, az olajat, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször is felvertem a tojás fehérjét kemény habbá. A vajat elektromos mixerrel habosra kevertem a cukorral és a tojás sárgájával, majd a rummal. Felváltva, óvatosan kevertem hozz...
Elkészítési idő: gyors Nehézség: KönnyűA tésztához elmorzsoljuk a lisztet az apró darabokra vágott, hideg vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát. Ha a tészta összeállt, akkor fóliába...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű