25 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 db tojás
3 evőkanál kakaó
1 dkg szalalkáli
5 dkg margarin
kevés tej (kb. 1 dl)
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál kristálycukor
fél csomag sütőpor (0,6 dkg)
a krémhez:
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 tojás
4 dl tej
5 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
A kakaós lapokhoz a tészta hozzávalóit összedolgozzuk, úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 27x34 cm-es lapot nyújtunk belőle.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, és kés hegyével egy kicsit megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel.
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, de vigyázzunk, mert pár perc alatt kész (5-6 perc). (Ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhat.) Ezután hagyjuk kihűlni.
A piskótához a 6 tojásfehérjét keményre verjük, és hozzáadjuk a kristálycukrot. Egyesével (vigyázva) belekeverjük a tojások sárgáját, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanakkora tepsiben sütjük ki, mint a lapokat – 180 fokon kb. 20 percig (tűpróba).
A krémhez a lisztet a tejben 1 tojással elkeverjük, sűrűre felfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Gépi habverővel a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól elkeverjük a margarinos krémmel.
Összeállítjuk a süteményt: alulra egy kakaós lapot teszünk, erre jön a krém fele, erre a piskóta, majd rákenjük a krém másik felét, és befedjük a másik kakaós lappal.
Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, de lehet csokibevonattal is készíteni.
Szeletelés előtt 1 nappal állítsuk össze a süteményt, hogy legyen ideje megpuhulni, mert csak így szeletelhető szépen.
A tészta alapanyagait összegyúrjuk és kettéosztjuk, majd fél órát pihentetjük. A krém összetevőit is összekeverjük kivéve a tojásfehérjét, mert abból kemény habot készítünk és f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA nedves anyagokat összekeverjük és hozzáadjuk az apróra vágott gyümölcsöt. A száraz anyagokat szintén összekeverjük és a két keveréket összeelegyítjük. Formába adagoljuk és előmel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy mély tálba teszem és robotgéppel simára keverem. A sütőt előmelegítem 180 fokra és megmosom a szedret. Egy 23 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm a túr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTálba tesszük a hozzávalókat és robotgéppel összedolgozzuk, ha a tészta sűrűvé vált kivajazott sütőformába öntjük és 180 fokon 40 percen át sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd ketté vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű