60 dkg liszt, / lehet 40 dkg finom liszt és 20 dkg rétes liszt/
2,5 dkg élesztő,
1 dl tej,
2 dl joghurt,
1 db tojás,
5 dkg olvasztott rama,
1 csipet só,
10 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
1 csomag vaníliás cukor
A kakaós tésztához:
3 evőkanál kakaó, 4 evőkanál víz
A kenéshez:
1 db tojás
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 csipetnyi cukrot, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, tojást, olvasztott ramat, joghurtot, csipet sót, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és felfuttatott élesztőt is jól összegyúrjuk, kidagasszuk
Két felé osztjuk
A kakaót a vízzel elkeverjük, és az egyik tésztához adjuk, ezt is jól összegyúrjuk
Konyharuhával letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Lisztezett deszkán mind a két tésztát elfelezzük
Egyforma lapokat nyújtunk belőle, majd a fehéret alulra tesszük
ráfektetjük a kakaóst és szorosan feltekerjük
Tepsibe tesszük és még fél órát kelesztjük
Kis tálba tojást villával felverjük, majd megkenjük a kalácsot
160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan pirulna, a teteje egy alufóliát tegyünk rá, és úgy süssük tovább, kell neki az a 40 perc, hogy a belseje is megsüljön
A fahéj kivételével a hozzávalókat megfelezzük. Az egyik részéből ruganyos tésztát állítunk össze, a másik felével ugyanígy járunk el, csak hozzáadjuk a fahéjat is. Mindkét tésztar...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 1 tojássárgáját, pici sót és annyi tejfölt amennyit felvesz. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, dióval töltjük és kiflikké alakí...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 Az alaptésztához először 1 dl langyos tejet beleöntünk egy nagy tálba, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, hozzászórunk 8 dkg lisztet, és az egészet elkeverjük. A tetejére finoman fo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű