6 púpos evőkanál kristálycukor
2 dl hidegvíz
25 dkg porcukor
3 tojássárgája
10 dkg margarin
90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
1 csomag szalalkáli
0,5 dl olaj
a mázhoz:
3 tojásfehérje
kb. 30-35 dkg porcukor
citromlé ízlés szerint
A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot is. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.
A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat készítünk, és kikent tepsire helyezzük a golyókat. 165 fokra melegített sütőben, légkeverésen kb. 8-10 percig sütjük a puszedliket.
A tojásfehérjét felverjük, apránként beleszitáljuk a porcukrot, és citromlével ízesítjük a habot.
Egy nagy tálba kiveszünk egy adag habot, és óvatosan (húsvilla segítségével) beleforgatunk annyi puszedlit, amennyin szépen eloszlik a kiemelt habmennyiség. Ezután gyúrótáblára sorakoztatjuk a mázzal bevont süteményeket. (Az aljáról késsel le szoktam húzni a habot, hogy annyira ne tapadjon a táblához.
Ha már kissé megszáradt a máz, akkor mindegyik puszedlit meg szoktam emelni, hogy a végén könnyebb legyen felszedni őket a tábláról.)
Kissé időigényes, de nagyon ízletes, puha aprósütemény.
1. A tésztához a lisztet dagasztótálba szórjuk. Az élesztőt hosszabb falú pohárba morzsoljuk, hozzáadjuk az 1 teáskanálnyi cukrot és felöntjük 1 dl langyos vízzel. Megvárjuk, hogy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót jól összedolgozzuk, kivajazott tálba tesszük, és zsírpapírral lefedjük, konyharuhával szorosan betakarjuk, és 1 napig hűtőben pihentetjük. Majd gőz fölött, 130...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a pudingot keverjük össze a cukorral, a tojássárgákkal és 1 dl tejjel dolgozzuk csomómentesre. A többi tejet öntsük hozzá, majd főzzük sűrűre. Tetejét fóliázzuk le, hogy ne...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű