1 kg kenyérliszt
1/2 liter langyos víz, amennyit a liszt felvesz
5 dkg élesztő
2 dkg só
10 dkg kovász
A kovászhoz
7-8 dkg liszt
1 dkg élesztő
víz, amennyit a liszt felvesz
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a langyos vízben elkevert élesztőt, a sót, a kovászt és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, miközben dagasztjuk a tésztát. Körülbelül ½ liter vizet vesz fel a liszt, természetesen ez a mennyiség lehet kicsivel több, vagy kevesebb is. Miután jól kidagasztottuk tésztát, langyos helyen letakarva ¼ órát hagyjuk kelni. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd megformázzuk és ismét hagyjuk ¼ órát kelni. Mielőtt megsütnénk a tetejét két, három helyen bevágjuk és 230 fokos kemencében, 40-45 perc alatt készre sütjük.
A kovász készítése
A lisztet az élesztővel és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz összegyúrjuk, és a felhasználás előtt legalább 6 órát hagyjuk érni.
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk (a vizet lassan adagoljuk), letakarva, meleg helyen kb. 60 percig pihentetjük. A tésztát tetszőleges részre osztjuk (én 4 részre osztottam)...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűlink
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűRendkívül egyszerűen elkészíthető. Minden hozzávalót dagasztótálba teszünk és addig "dagasztjuk", amíg szép sima, fényes felületű tésztát nem kapunk. Téglalappá nyújtjuk a tésztát....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat a kenyérsütő üstjébe mérjük, dagasztóprogramot indítunk, sima, fényes tésztát dagasztunk. 45 percig kelesztjük fedeles tálban, kicsit átnyomkodjuk, formázzuk, szil...
Elkészítési idő: 3 óra+előtészta Nehézség: Közepes