a tésztához:
5 dl tej
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
80 dkg finomliszt
só
a töltelékhez:
40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja + a citrom felének facsart leve
meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)
a kenéshez:
1 tojás sárgája
kb. 0,5 dl tej
(ebből az adagból 4 rúd lesz, nagyon kiadós)
A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a liszthez a tejes-élesztős keveréket, és összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A mákot összekeverjük a cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Amikor kihűlt, belefacsarjuk a citrom levét és hozzákeverjük a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 20 percig kelesztjük. A tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk, és szép aranybarnára sütjük.
1. Tészta Dagasztás (A vajat/margarint csak később kell hozzá adni, amikor már kialakul egy egyöntetű tésztaállag. Gépi dagasztás esetén a mazsolát és a diót csak a dagasztás utols...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Az élesztőt langyos, kevésbé cukor tejben felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, pici sót, a felfuttatott élesztőt, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáön...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Közepes