menu

Családireceptkönyv.hu

Isteni mákos kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


a tésztához:
5 dl tej
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
80 dkg finomliszt

a töltelékhez:
40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja + a citrom felének facsart leve
meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)
a kenéshez:
1 tojás sárgája
kb. 0,5 dl tej
(ebből az adagból 4 rúd lesz, nagyon kiadós)

Elkészítés:


A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a liszthez a tejes-élesztős keveréket, és összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

A mákot összekeverjük a cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Amikor kihűlt, belefacsarjuk a citrom levét és hozzákeverjük a citrom reszelt héját.

Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.

A kalácsokat egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 20 percig kelesztjük. A tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével.

A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk, és szép aranybarnára sütjük.

Isteni mákos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Éva
Darázsfészek
Darázsfészek

1/2 kiló lisztből, 7 tojássárgájával, kis sóval, 3 deka, kevés tejbe áztatott élesztővel, 3 deka porcukorral, kb. 2,5 deci tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Magdi
Könnyū foszlós kalács
Könnyū foszlós kalács

A tejet meglangyosítom, teszek bele egy kanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Egy kelesztőtálba szitálom a lisztet, hozzáadom a cukrot, tojást, csipet sót, olvasztott, de nem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Csokis kuglóf
Csokis kuglóf

1. A tojások sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáöntjük az olajat, tejet, belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet. 2. Beleforgatjuk a tojások felvert habját, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás - fahéjas kifli
Almás - fahéjas kifli

A lisztet a vajjal összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Letakarjuk és 40 percen át pihentetjük a tésztát.A meghámozott almát lereszeljük, pár percig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk