Családireceptkönyv.hu

Káposztás pogács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:

1 kg finomliszt
2 ek. só
50 dkg vaj
1 tojás
1 pohár tejföl (375 g)
1 tk. cukor
3-4 ek.fehérbor
kb. 1 dl tej
5 dkg friss élesztő

töltelék

1 közepes fej káposzta
3-4 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. só

Elkészítés:


A tejet a cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és két ek. liszttel elkeverem. A tetejére is hintek kevés lisztet, félreteszem. Míg kel, egy tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót. A vajat kockára vágom, majd elmorzsolom a liszttel. A közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojást, a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt. Addig gyúrom, míg sima, fényes felületű lesz a tésztám. Lazán fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.
Elkészítem a tölteléket:

1 közepes fej káposzta
3-4 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. só

A káposztát lereszelem, megsózom és 10-15 percig állni hagyom.
Az olajon karamellízálom a cukrot, majd ráteszem a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítom.
Félreteszem hűlni.
Amikor a káposzta szobahőmérsékletű, előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem a töltelék felét, majd hajtogatom. Gondolatban három részre osztom. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután
fentről lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra hajtom. 30 percre hűtőbe teszem. A kenést, hajtogatást megismétlem.


Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újra kelesztem, egész felvert tojással óvatosan lekenem, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

Káposztás pogács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sajtostallér
Sajtostallér

A hozzávalókat összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük 2 órára. Ezután kisütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Burgonyás pogácsa
Burgonyás pogácsa

A margarint és a zsírt elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a burgonyát, a sót, a tejben elkevert élesztőt és tojást, és összegyúrjuk. Pihentetjük. Először liszt nélküli deszkán...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Expressz tészta all in one (baconos csavart rúd)
Expressz tészta all in one (baconos csavart rúd)

A liszteket a sikérrel egy tálba öntjük, belekeverjük a sütőport és a porélesztőt, sót, és langyos vízzel tésztát gyúrunk. Nem kelesztjük egyből felhasználjuk. Nálam baconos csavar...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk