50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 dl tej
4 kockacukor
1 élesztő
1 ek só
2 tojás
2 dl tejföl
reszeltsajt
A lisztben elmorzsoljuk a margarint. Közben kovászt készítünk: a langyos tejbe beletesszük a 4 kockacukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt, majd megvárjuk míg felfut. A liszt közepébe kis krátert készítünk, ebbe tesszük bele a felfutott élesztőt. Pár perc elteltével hozzáadjuk a sót, 1 tojást, tejfölt és jól összegyúrjuk. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, cipót formázunk belőle, belisztezzük a tetejét és langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
Ha megkelt, átgyúrjuk, lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis pogik mehetnek is sütőpapírral bélelt tepsibe, tetejüket tojással kenjük és reszeltsajttal szórjuk.
170 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sülnek.
Langyos hozzávalókból lesz igazán jól gyúrható a tészta.
Összegyúrom, szaggatom, sütőm.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk.A nedves hozzávalókat összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat kb: 2 percig turmixoljuk,majd hozzáadjuk a reszelt sajtot,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kétféle sajtot lereszeljük, a trappista felét félretesszük. A lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral, majd összedolgozzuk a sajtokkal, a vajjal és annyi tejföllel, hogy könnyű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFelverünk két egész tojást, hozzáadunk egy kanál sót, 2-3 kanál köményt 3 kanál hideg vizet 20 deka darált tepertőt 10 deka vajat és egy kiskanál, ecetben feloldott szódabikarbónát...
Elkészítési idő: 30-60 Nehézség: Könnyű