A tésztája egy egyszerű kalácstészta.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 tk. só
3 ek. cukor
1 tojás
3 dl tej
0,5 dl olaj
3 dkg élesztő
töltelék:
2 csomag vaniliás vagy 1 vaniliás 1 meggyes puding
kb6 dl tej ha van meggylé
meggy
A szokásos módon bedagasztjuk a kalácstésztát, majd duplájára kelesztjük.
Míg kel, elkészítjük a tölteléket.
A vaníliáshoz egy tasak pudingot elkeverünk 3,5 dl tejjel és sűrűre főzzük. Végül 3 ek. cukrot keverünk bele. Félretesszük hűlni.
A meggyeshez egy nagy üveg meggybefőtt levét leszűrjük, kimérünk belőle 3,5 dl-t, ha nincs annyi, akor vízzel pótoljuk. Egy tasak vaníliás pudinggal kikeverjük és sűrűre főzzük. Ha a meggylé cukros volt, akkor nem kell már édesíteni. Ezt is félretesszük hűlni.
A közben megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és tíz egyforma darabba vágjuk.
A darabokból zsemléket formázunk, amiket azonnal el is lapítunk:
Letakarjuk és kb. 30 percig pihenni hagyjuk.
Ezután egy egyenes, széles talpú bögrét lisztbe mártjuk és óvatosan lenyomjuk vele a tészta közepét.
Az így kapott mélyedést megtöltjük a töltelékkel. Először a meggyes- pudingos krémet kenjük bele, úgy, hogy körben vastagabb legyen, majd a közepébe a vanília pudingból teszünk.
Ismét hagyjuk kb. 15 percet pihenni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Előveszünk egy egész tojást, felverjük és a tésztát lekenjük vele a töltelék körül.
15 percig sütjük. Miután kisült rácsra tesszük hűlni. A közepükbe egy-egy szem meggyet nyomunk:
Egy tálba borítjuk a tészta hozzávalóit: a lisztet, sütőport, sót, margarint, porcukrot, tojást. Belereszeljük a citromok héját, és a kifacsart citromlével összeállítjuk a tésztát....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük.kb 40 perc 5-6mm vastagra nyújtjuk, nagyobb csészével kiszaggatjuk,vagy bármilyen forma lehet ,és négy helyen bevágju...
Elkészítési idő: 1,5 óra kb Nehézség: KönnyűElőször a tésztát készítjük el. A lisztet, a puha vajat, a porcukrot és a tojások sárgáit egy tálba tesszük. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a tejbe, és hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű