6 tojásfehérje
4 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
1 db citrom
20 dkg liszt
1-2 db alma
porcukor
olaj
A mártáshoz
6 dl tej
1 vaníliarúd
2 tojássárgája
1 dl tejszín
2-3 evőkanál kristálycukor
Kakaópor
őrölt fahéj
A tejet a vaníliarúddal felmelegítjük.
2 tojássárgájából vaníliakrémet csinálunk. Kevés tejszínt öntünk Hozzá, hozzákeverjük a vaníliás tejet, és a tűzre visszatéve addig melegítjük folytonos kevergetés mellett, amíg a tojássárgája besűríti a tejet.
Cukrot, kakaóport, és ízlés szerint őrölt fahéjat adunk hozzá. Kevés hideg tejszínt keverünk még bele, majd félretesszük.
A tojásfehérjéket 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A 4 tojássárgájához tejet adunk, kevés citromhéjat reszelünk bele, és 2-3 evőkanál cukrot adunk hozzá. Lassan beleadagoljuk a lisztet. A tojáshabot óvatosan hozzákeverjük, ez lesz a tésztánk.
Az almákat kicsumázzuk, és felkarikázzuk. Megforgatjuk lisztben, a masszába mártjuk, és nem túl forró olajban kisütjük. Figyeljünk, hogy az olaj éppen megfelelő hőmérsékletű legyen, mert ha túl forró, a hamar megég, ha túl hideg, elázik az olajtól a tészta.
A maradék masszát akár palacsintaként is elkészíthetjük.
A megsült almákat lecsöpögtetjük, egy tányérra halmozzuk, és meglocsoljuk a mártással. Megszórjuk porcukorral, fahéjjal, és fahéjrúddal díszítjük.
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd beledolgozzuk a gyümölcsöket. Letakarva kb. 1 órát kelesztjük. Ezután megformázzuk, 6 felé osztottam, így egyenként 50 dkg-osak lett...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesMákos töltelékhez: Először a mákot és cukrot összekeverjük, majd kávédarálón ledaráljuk. Ha darált mákunk van, akkor porcukorral dolgozzunk. Hozzákeverjük a darált háztartás...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverjük, kettéválasztjuk és felébe kakaóport teszünk.
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes25 dkg lisztből, 5 dkg margarinból, 5 dkg cukorból, 2 tojássárgájából, 1 evőkanál kakaóporból, a szalalkáliból (melyet előzőleg langyos tejben megfuttattunk) könnyen nyújtható tész...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű