6 tojásfehérje
4 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
1 db citrom
20 dkg liszt
1-2 db alma
porcukor
olaj
A mártáshoz
6 dl tej
1 vaníliarúd
2 tojássárgája
1 dl tejszín
2-3 evőkanál kristálycukor
Kakaópor
őrölt fahéj
A tejet a vaníliarúddal felmelegítjük.
2 tojássárgájából vaníliakrémet csinálunk. Kevés tejszínt öntünk Hozzá, hozzákeverjük a vaníliás tejet, és a tűzre visszatéve addig melegítjük folytonos kevergetés mellett, amíg a tojássárgája besűríti a tejet.
Cukrot, kakaóport, és ízlés szerint őrölt fahéjat adunk hozzá. Kevés hideg tejszínt keverünk még bele, majd félretesszük.
A tojásfehérjéket 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A 4 tojássárgájához tejet adunk, kevés citromhéjat reszelünk bele, és 2-3 evőkanál cukrot adunk hozzá. Lassan beleadagoljuk a lisztet. A tojáshabot óvatosan hozzákeverjük, ez lesz a tésztánk.
Az almákat kicsumázzuk, és felkarikázzuk. Megforgatjuk lisztben, a masszába mártjuk, és nem túl forró olajban kisütjük. Figyeljünk, hogy az olaj éppen megfelelő hőmérsékletű legyen, mert ha túl forró, a hamar megég, ha túl hideg, elázik az olajtól a tészta.
A maradék masszát akár palacsintaként is elkészíthetjük.
A megsült almákat lecsöpögtetjük, egy tányérra halmozzuk, és meglocsoljuk a mártással. Megszórjuk porcukorral, fahéjjal, és fahéjrúddal díszítjük.
Egy tábla magas kakaótartalmú étcsokit és egy tábla tejcsokit (kapható mindegyikből cukormentes) vaj helyett kókuszzsírral és cukor helyett édesítővel illetve egy evőkanál natúr ka...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűátszitált lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket jól összekeverjük. A mérce egy 2.5 dl- es bögre. A mézet és a vajat megmelegítjük, de csak éppen hogy. Majd hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához: a tojássárgát a cukorral kikeverjük hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a keményre vert tojásfehérje habot. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C fokon megsütjük. (30x24...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval gyenge tésztát gyúrunk, amit meleg helyen kétszer...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű