50 dkg sütemény liszt
2,5 dl tej
7 g szárított élesztő
4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 tojás
1 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj
5 g só
a sötétebb tésztákhoz:
2 + 1 evőkanál holand kakaó
1-2 evőkanálnyi tej
a lekenéshez:
1 tojásfehérje
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és géppel szép sima tésztává dagasztjuk. Ezután nyújtódeszkán vagy munkalapon három részre osztjuk. Két egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk belőle.
A nagyobb tésztát letakarjuk, meleg helyen kelni hagyjuk (ez lesz a világos színű), a másik két tésztát a kakaóval beszínezzük. Az egyikbe belegyúrunk 1 evőkanál kakaót, amit előzőleg pici tejjel elkevertünk (ez lesz a világosabb színű), a másikba pedig 2 evőkanál, szintén kevés tejjel elkevert kakaót gyúrunk bele.
Ezt a két gombócot is letakarjuk és meleg helye a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt bucikat hét egyforma részre vágjuk, és kis gombócokat formázunk belőle.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik részt lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsit vékonyan kikenjük margarinnal és liszttel meghintjük. A kinyújtott...
Elkészítési idő:A tészta hozzávalóit 1 dl körüli tejjel összegyúrjuk. 4 cipóra osztjuk. 24×39 cm-es tepsi hátoldalát margarinnal lekenjük. Tepsi nagyságúra nyújtjuk és 180 fokra melegített süt...
Elkészítési idő: 40 perc1 dl langyos tejjel, ½ dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepéb...
Elkészítési idő: