menu

Családireceptkönyv.hu

Fermentált savanyúság


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Nem kell nagy mennyiségre gondolni. Én 1/2 literes befőttes üvegeket használok. Nekem az alábbi zöldségek váltak be nagyon a káposzta mellett:

répa,
cékla,
fokhagyma,
retek,
paprika,
hagyma,
karfiol,
brokkoli.
Szerintem jó lehet még a sütőtök is. Általában a keményebb húsú zöldségeket szeretem az állaguk miatt. Lehet vegyesen használni, de külön-külön is.

Elkészítés:


Így készül:

Szóval veszek 1 befőttes üveget, megtöltöm mindenféle jóval.
Egy tálban elkeverek annyi vizet, ami ellepi a zöldséget, sóval (fél literes üveghez 1 teáskanál) és 1 evőkanál joghurttal. Ezzel a lével leöntöm a zöldségeket. (Fontos, hogy ellepje), majd letakarom valamivel.
Aztán elrakom az éléskamrámba és elfeledkezem róla kb.7-10 napra, már amennyire lehet, mert az erjedés nem túl kellemes illatú.
Akkor lehet megkezdeni, ha már nem pezseg.
Ha valaki nem ehet joghurtot, akkor javaslom a hordós káposzta levét helyette.

Érdemes indítónak hagyni a zöldségekből és a léből egy kicsit a következő adaghoz.

Fermentált savanyúság

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Gyöngyi
Hordós savanyúság
Hordós savanyúság

A recept 5 l üvegre van méretezve. Én évek óta hordóba teszem el a savanyúságot külön az erőset külön az édes fajtát. Az almapaprikát mindig félbe vágom, mert sokszor jártam úgy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Nyári savanyúság télire
Nyári savanyúság télire

Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, majd rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk, utána üvegekbe töltve tároljuk. Nem romlik meg akkor sem, ha f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Klasszikus céklasaláta (Zé)
Klasszikus céklasaláta (Zé)

A céklákat alaposan megmossuk és megfőzzük őket kb. 1 óra alatt, meghámozzuk, majd felszeleteljük fél centi vastagra. 700 ml vizet felteszünk forrni a köménnyel, majd ha felforrt,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Syle
Savanyított lilahagyma
Savanyított lilahagyma

Elkészítés Az ecetet a sóval és a cukorral felforraljuk. Ha a só és a cukor teljesen feloldódott az ecetben, beletesszük a fűszereket: koriandermag, mustármag, chili pehely, tárko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk