A tésztához:
1 pohár tejföl (2 dl)
1 pohár sertészsír
2 tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
5 dkg élesztő
kb. 60-80 dkg liszt
A kenéshez:
1 tojás
A máktöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal, stb.
A diótöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot
Előre elkészítjük a tölteléket. A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük pici tejjel, és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni (én nem szoktam főzni), vagy a hozzávalók között felsorolt ízesítőanyagokat is hozzá lehet adni, ki melyiket szereti. Természetes ha diósat és mákosat is készítünk egyszerre, a mák vagy a dió aránya változik.
A tésztához a tejfölt, az ugyanazzal a pohárral mért zsírt, a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, belemorzsoljuk az élesztőt (elkeverjük, feloldjuk benne), végül összegyúrjuk a liszttel. Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük tetszőlegesen. Feltekerjük, lekenjük tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és már süthetjük is 180°C-ra előmelegített sütőben.
A porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat és pár perc alatt keverjük jó habosra. Ekkor állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a vaníliaaromát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint először a porcukorral, majd egyenként a tojásokkal habosra keverjük. Beletesszük a lekvárt, a gyümölcslevet, sütőport, szódabikarbónát, a fahéjas szegfűszeget, és az át...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez. Hozzáadjuk a maradék t...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáteszem a cukrot és habverővel jól kikeverem. A fehérjéhez hozzáadom a sót és azt is kemény habbá verem. Egy jénai tetejébe öntök egy pá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű