(6 nagyobb, 8 kisebb db-hoz)
16 dkg finomliszt
12 dkg kukoricaliszt
só, bors
kb. 1,5 dl meleg víz
Házi tortilla
culinart2013. Dec. 03.Hozzászólások (0)Nyomtatás30
Nagyon szeretem a salátákat, a gyrost, és minden ilyen vékony tésztás töltött dolgot, ahogy a pupusát is. nem maradhat ki a sorból a házilag készített tortilla tészta sem. Miért is vennénk meg a bolti tartósítottat, amikor otthon még finomabbat készíthetünk néhány hozzávalóból? Gyakorlatilag csak liszt, só és víz kell hozzá. Mert az otthoni az igazi!:-)
tortilla_DSC00954_kicsi
Hozzávalók:
(6 nagyobb, 8 kisebb db-hoz)
16 dkg finomliszt
12 dkg kukoricaliszt
só, bors
kb. 1,5 dl meleg víz
Elkészítése:
A liszteket a sóval, borssal keverjük össze, majd a meleg vízből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztává váljon. Utána osszuk annyi kis golyóra, ahány tortilla tésztát szeretnénk sütni (ebből a tésztamennyiségből 6 db nagyobb, tölthető lesz, vagy 8 db kisebb). Lisztezett felületen nyújtsuk minél vékonyabbra és minél kerekebb formára a kis golyókat. Ha az első megvan, már be is kapcsolhatjuk a serpenyőt, és ahogy átforrósodott tehetjük is bele kisütni (semmiféle zsiradék nem kell a serpenyőbe). Lassú/ közepes lángos süssük, hogy ne égjen meg. Amíg sül az egyik, már kezdhetjük is a következőt nyújtani. A már kinyújtott lapokat mielőbb süssük ki, vagy takarjuk le nájlonnal, hogy ne száradjanak ki.
Tetszőleges töltelékkel készíthetjük. Én legutóbb fokhagymás-metélőhagymás tejföllel kentem meg (ebbe csepp vizet is tettem), majd gazdagon ment rá a vegyes salátából, amit előtte 2 nappal magam vágtam össze, majd tettem rá kockára vágott bacont, végül egy kis reszelt sajtot (edamit és parmezánt). Feltekertem, és már ettem is.:-)
De ha kisebbeket sütök, akkor szoktam csak úgy saláta mellé is enni – ez esetben is megkenhetjük fokhagymás tejföllel és megszórhatjuk reszelt sajttal.
A tésztát sós vízben feltesszük főni, míg al'dente lesz, majd leszűrjük, hideg vízzel kicsit leöblítjük. Mialatt a tészta fő, elkészítjük a zöld krémet. Egy aprítóba tesszük a szó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCsíkozzuk fel a húst, és szeleteljük fel a gombát. Vágjuk kockákra a hagymát és a paradicsomot. Kevés olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát és a húst. Sü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, és kis vizet öntve hozzá puhára pároljuk. Konzerv helyett használhatunk...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA túrót egy nagyobb tálban összetörjük, és beletesszük a többi hozzávalót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1 centi vastagra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, de...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű