(6 nagyobb, 8 kisebb db-hoz)
16 dkg finomliszt
12 dkg kukoricaliszt
só, bors
kb. 1,5 dl meleg víz
Házi tortilla
culinart2013. Dec. 03.Hozzászólások (0)Nyomtatás30
Nagyon szeretem a salátákat, a gyrost, és minden ilyen vékony tésztás töltött dolgot, ahogy a pupusát is. nem maradhat ki a sorból a házilag készített tortilla tészta sem. Miért is vennénk meg a bolti tartósítottat, amikor otthon még finomabbat készíthetünk néhány hozzávalóból? Gyakorlatilag csak liszt, só és víz kell hozzá. Mert az otthoni az igazi!:-)
tortilla_DSC00954_kicsi
Hozzávalók:
(6 nagyobb, 8 kisebb db-hoz)
16 dkg finomliszt
12 dkg kukoricaliszt
só, bors
kb. 1,5 dl meleg víz
Elkészítése:
A liszteket a sóval, borssal keverjük össze, majd a meleg vízből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztává váljon. Utána osszuk annyi kis golyóra, ahány tortilla tésztát szeretnénk sütni (ebből a tésztamennyiségből 6 db nagyobb, tölthető lesz, vagy 8 db kisebb). Lisztezett felületen nyújtsuk minél vékonyabbra és minél kerekebb formára a kis golyókat. Ha az első megvan, már be is kapcsolhatjuk a serpenyőt, és ahogy átforrósodott tehetjük is bele kisütni (semmiféle zsiradék nem kell a serpenyőbe). Lassú/ közepes lángos süssük, hogy ne égjen meg. Amíg sül az egyik, már kezdhetjük is a következőt nyújtani. A már kinyújtott lapokat mielőbb süssük ki, vagy takarjuk le nájlonnal, hogy ne száradjanak ki.
Tetszőleges töltelékkel készíthetjük. Én legutóbb fokhagymás-metélőhagymás tejföllel kentem meg (ebbe csepp vizet is tettem), majd gazdagon ment rá a vegyes salátából, amit előtte 2 nappal magam vágtam össze, majd tettem rá kockára vágott bacont, végül egy kis reszelt sajtot (edamit és parmezánt). Feltekertem, és már ettem is.:-)
De ha kisebbeket sütök, akkor szoktam csak úgy saláta mellé is enni – ez esetben is megkenhetjük fokhagymás tejföllel és megszórhatjuk reszelt sajttal.
1. A tojássárgájákat keverjük habosra, adjuk hozzá a puha vajat, a tejfölt, sót, borsot, majd az apróra vágott sonkát. 2. A tésztát kifőzzük, majd belekeverjük a tejfölös masszá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a pirosaranyat, és belenyomjuk a két gerezd fokhagymát. Gyorsan keverjük el, és tegyük bele a darált...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűkésőbb
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát héjában megfőzzük, leszűröm, meghámozom, és még melegen áttöröm. Egy tálcára terítve hagyom kihűlni. Egy keverőtálban összegyúrom a liszttel, tojással, zsírral és a sóv...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű