500 g finomliszt,
20 g élesztő,
50 g porcukor,
50 g vaj,
2 tojássárgája,
½ deci rum,
késhegynyi só,
kb. fél liter tej,
a sütéshez olaj,
a tálaláshoz sárgabarack lekvár;
Készítsünk kovászt 3 deci langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral és 3 evőkanál liszttel. A maradék porcukorral keverjük ki a tojássárgájákat, majd adjuk az érett kovászhoz. Langyosítsuk meg a vajat, és keverjük a masszánkhoz a liszttel együtt (amit mindig szitáljunk át, nem csak az esetlegesen belekerült szennyeződés miatt, hanem mert a szitálással fellazítjuk a lisztet), a rummal és annyi langyos tejjel, amennyiben a sót feloldottuk. Lágy tésztát kapunk. Fakanállal 20 percig keverjük, dagasztjuk.
Kenyérsütő géppel ezeket a műveleteket megspórolhatjuk: minden összetevőt beleteszünk, és tésztakeverő programra állítva összekeverjük, majd megdagasztjuk.
Mikor elkészül a tészta, langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük, utána lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel ujjnyi vastagra kinyomkodjuk. Fánkszúróval (ha nincs, vizespohárral) kiszaggatjuk, és még fél órán át kiszaggatva is kelesztjük.
Az olaj hőfokát próbasütéssel teszteljük: középforró, enyhén bugyogó olaj a megfelelő. Sütéskor a megkelt fánk felső része kerüljön alulra. A sütés kezdetén fedjük be az edényt, de miután átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírtörlőre, még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral.
Az élesztőt a kristálycukorral és a langyos tejjel felfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha vajjal alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, majd a liszte...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű-Tészta alapanyagait összegyúrjuk, és 3 lapot sütünk tepsi hátulján. -A krémhez 3-3 dl tejben felfőzzük a pudingokat, kikeverjük a margarint a porcukorral, elfelezzük, és a kihűl...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KözepesA lisztet, a margarint és a tojás sárgájákat összegyúrjuk a tejjel és cukorral felfuttatott élesztővel. Kettő cipót formálunk belőle és 20 percig pihentetjük. A tojások fehérjét...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA tojássárgáját a cukorral, vajjal és szalalkálival habosra keverünk. Hozzáadjuk a tojások felvert habját és kanalanként annyi lisztet hogy könnyen nyújtható tészta legyen. 2 c...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű