(kb. 20x25 cm-es tepsihez)
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- fél cs. sütőpor
- 15 dkg liszt
- 2,5 dl kefír
A hamis marcipánhoz:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg cukor
- 25 dkg búzadara
- 1 zöld mandulaaroma (ízlés szerint öntsük a masszához - szerintem sok bele 1 fiolával)
A tetejére:
- 10 dkg Boci étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
1. A tésztához a vajat/margarint a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojást, majd a kakaóporral és sütőporral elvegyített lisztet, végül a kefirt.
2. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy vajazott/lisztezett tepsibe) egyengetem, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
3. Közben a hamis marcipánhoz megolvasztom a vajat/margarint, belekeverem a cukrot és a búzadarát, felforralom és lassú tűzön picit főzöm - pár percig csak! Nem kell megijedni, ebben az esetben a gríz nem főni fog, hiszen nem tejbegrízt csinálunk :) hanem picit sülni fog, és nem fog megpuhulni, ropogós marad, hiszen nem lágy, puha masszát akarunk, hanem marcipán jellegűt, hogy a szemcsék ropogjanak a fogaink között - mint a marcipán. (A végén, amikor a süteményen megszilárdul, tényleg olyan lesz, mint ha marcipán lenne). Amikor elzárom alatta a tűzhelyet, akkor ízesítem az aromával. (Ha valaki szereti az intenzív marcipánt ízt, akkor beleöntheti az egész fiola aromát (de vigyázat, mert úgy tényleg erős marcipán ízű lesz!), de ha nem szeretnénk nagyon erős marcipán ízzel, akkor elég csak a 3/4 fiolával, esetleg fél fiolával - ez ízlésfüggő.)
4. Amikor langyosra hűlt és félig megdermedt (de még kenhető és picit igazítható), akkor a tésztára kenem a masszát. (Ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert úgy nem fogjuk tudni rákenni a tészta tetejére!)
5. Ha teljesen kihűlt a tésztán a massza, akkor a csokoládét vízgőz felett megolvasztom, elkeverem az olajjal és a sütemény tetejére simítom.
6. Hűtőbe teszem, tálalás előtt egy éles kést forró vízzel felmelegítek (letörlöm a késről a vizet) és felszeletem a süteményt.
Recept:
Gabriella kalandjai a konyhában
A lisztet a tejjel keverd simára. Tedd bele a 4 tojás sárgáját, az olvasztott vajat, a cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. A tojások fehérjéjét verd kemény habbá és azt is t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót áttörjük, hozzákeverjük a búzadarát, tojást, picit megsózzuk, összekeverjük, majd 1 óra hosszat pihentetjük. Ha letelt a pihentetési idő, vízbe mártott kézzel kis gombócok...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA meggyen és a fahéjon kívül az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk egy tálban. (Érdemes a lisztet és a sütőport előtte egy másik tálban összekevereni.) Az összekevert tészt...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA csokoládécsészékhez megolvasztjuk a csokoládét. Bonbonkapszliba kanalazunk belőle keveset, és ecsettel eloszlatjuk. Fejjel lefelé sütőpapírral borított tálcára tesszük, hogy egye...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű