(kb. 20x25 cm-es tepsihez)
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- fél cs. sütőpor
- 15 dkg liszt
- 2,5 dl kefír
A hamis marcipánhoz:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg cukor
- 25 dkg búzadara
- 1 zöld mandulaaroma (ízlés szerint öntsük a masszához - szerintem sok bele 1 fiolával)
A tetejére:
- 10 dkg Boci étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
1. A tésztához a vajat/margarint a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojást, majd a kakaóporral és sütőporral elvegyített lisztet, végül a kefirt.
2. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy vajazott/lisztezett tepsibe) egyengetem, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
3. Közben a hamis marcipánhoz megolvasztom a vajat/margarint, belekeverem a cukrot és a búzadarát, felforralom és lassú tűzön picit főzöm - pár percig csak! Nem kell megijedni, ebben az esetben a gríz nem főni fog, hiszen nem tejbegrízt csinálunk :) hanem picit sülni fog, és nem fog megpuhulni, ropogós marad, hiszen nem lágy, puha masszát akarunk, hanem marcipán jellegűt, hogy a szemcsék ropogjanak a fogaink között - mint a marcipán. (A végén, amikor a süteményen megszilárdul, tényleg olyan lesz, mint ha marcipán lenne). Amikor elzárom alatta a tűzhelyet, akkor ízesítem az aromával. (Ha valaki szereti az intenzív marcipánt ízt, akkor beleöntheti az egész fiola aromát (de vigyázat, mert úgy tényleg erős marcipán ízű lesz!), de ha nem szeretnénk nagyon erős marcipán ízzel, akkor elég csak a 3/4 fiolával, esetleg fél fiolával - ez ízlésfüggő.)
4. Amikor langyosra hűlt és félig megdermedt (de még kenhető és picit igazítható), akkor a tésztára kenem a masszát. (Ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert úgy nem fogjuk tudni rákenni a tészta tetejére!)
5. Ha teljesen kihűlt a tésztán a massza, akkor a csokoládét vízgőz felett megolvasztom, elkeverem az olajjal és a sütemény tetejére simítom.
6. Hűtőbe teszem, tálalás előtt egy éles kést forró vízzel felmelegítek (letörlöm a késről a vizet) és felszeletem a süteményt.
Recept:
Gabriella kalandjai a konyhában
2 tojást felverjük habnak, hozzáadjuk a cukrokat, sütőport, tojássárgáját, olajat, joghurtot és lisztet. Összekeverjük robotgéppel. Kizsírozott és lisztezett tepsibe kiöntjük. 180C...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét 3 ek. cukorral habosra verjük. A sárgájához hozzáadjuk a többi hozzávalót , majd óvatosan belekevrjük a felvert tojásfehérjét. 170'-on 10-12 perc alatt megsül. Le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos tejjel és cukorral felfutattjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Két cipóra osztjuk. 1 órára a hűtőbe tesszük,folpacba csomagolva. Az első cipót 4 mm-re kinyújtjuk,cakkos szaggatóval kiszúrjuk és 180 C fokon 7...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű