50 dkg sima liszt
5 dkg rétes liszt
3 dl tejföl
0,5 dl tej
0,5 dl olaj
1 tojás
5-6 g szárított élesztő (instant élesztőpor)
csipet cukor
csapott kávéskanál só
A töltelékhez:
15 dkg sonka
10 dkg virsli
2 db lila hagyma
fél fej fokhagyma
0,5 dl olaj
5 dkg vaj (vagy margarin)
20 dkg trappista sajt
őrölt bors
+ a tetejére a kenéshez tojás, szezámmag
1. Az átszitált liszthez hozzáadom a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverem.
2. A tejet és tejfölt meglangyosítom, hozzáadom a liszthez, valamint az olajat és tojást is, és összegyúrom, letakarva duplájára kelesztem.
Amíg a tészta kel, elkészítem a hozzávalókat:
3. A sonkát és virslit apró kockákra vágom, kevés olajon megsütöm (nem pirosra, mert még úgyis sülni fog a tésztában is!), közben ízlés szerint borsozom.
4. A megsütött sonkás-virslis keveréket kiveszem a serpenyőből egy tálkába és a visszamaradt olajban/zsiradékban megolvasztom a vajat (vagy a margarint), belereszelem a fokhagymát.
5. A lila hagymát vékonyra szeletelem, lereszelem a trappista sajtot.
6. Ha megkelt a tészta, 2 részre osztom. Vékony téglalappá nyújtom, megkenem a vajas fokhagymával, megszórom sonkával, lila hagymával, majd reszelt sajttal és szorosan összetekerem (mint a piskótatekercset).
7. Trapéz alakúra vágom (ahogy fent a képen látható) és sütőpapiros vagy vajjal kikent/lisztezett tepsibe sorakoztatom.
8. A tetejét lekenem tojással, megszórom szezámmaggal (esetleg reszelt sajtot is lehet a tetejére tenni, vagy köménymagot).
9. Előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréses programon sütöm kb. 15 percig. (hagyományos sütőben több ideig kell sütni - a sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)
Recept:
Gabriella kalandjai a konyhában
Először a tésztát készítjük el. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az 1 tk cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, majd...
Elkészítési idő:A lisztet keverőtálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, borssal. Rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tepertőt, a tejfölt, az egész tojást. A mixer dagasztóspiráljával, majd ha már...
Elkészítési idő: 1 óraA hozzávalókat összedolgozni (a tejföl annyi, amennyitől összeáll), és letakarva néhány órát (vagy akár pár napot is) pihentetni kell a hűtőben. Ha kivettük a hűtőből, kinyújtjuk...
Elkészítési idő: