Hozzávalók :
Tészta:
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
egy csipet cukor
5 dl tej
1 dl olaj
Töltelék:
25 dkg margarin
2 nagyobb tojás sárgája
1 evőkanál só
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 tojás
20 dkg
sajt
ízlés szerint köménymag
ízlés szerint pirított napraforgómag
Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben.
Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl olajat, majd a maradék langyos tejjel jól összedagasztjuk.
A bedagasztott tésztát 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell.
Közben elkészítjük a tölteléket is. A margarint a sóval és a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 10 dkg reszelt sajtot is.
A 4 részre osztott tésztát egyesével kinyújtjuk. A tölteték negyed részével megkenjük, és feltekerjük. Körülbelül kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.
A tetejét tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180°-on 20-25 perc alatt készre sütjük.
Tipp: pirított napraforgómaggal meghintve az igazi.
1. A kiolvasztott leveles tésztát kiterítjük, és kis téglalapokra vágjuk. 2. A krémsajthoz hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot, enyhén sózzuk-borsozzuk, és alaposan összekeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet keverjük össze a sütőporral, szódabikarbónával meg a sóval. A vajat vágjuk nagyobb darabokra, és egy villa segítségével morzsoljuk el a lisztben. Kb. zöldborsó nagyságú m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, sót, reszelt sajtot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt, hozzáadjuk az ecetet, végül annyi tejfölt keverünk bele, hogy puha, könnyen kezelhető tésztát kap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a vajjal forrásig melegítjük, beletesszük a sót és a lisztet, habverővel csomómentesre keverjük. Addig főzzük amíg el nem válik az edény falától. Hagyjuk kihűlni azután....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes