menu

Családireceptkönyv.hu

Diós-mákos bejgli


Írta:

Elk. idő: kb 2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2-2 rúd tésztához: 1.5 dl tejföl, 20 g élesztő, 1 tojás + 2 a kenéshez, 500 g finomliszt, 250 g vaj/margarin, 50 g porcukor, 1 csipet só.
Töltelékhez: 100 g mazsola, 6 cl rum, 1/2 vanília rúd, 150 + 150 g porcukor, 1/2 dl tej, 100 g darált + 100 g darabosra vágott dió, 200 g darált mák, 1 citrom.

Elkészítés:


1.• A tésztát lehetőleg előző este készítsük el : a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és 1 tpjással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
2.• A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal, lefedjük, fél órát érleljük. A diótöltelékhez felhasítjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejéből a pépet, 200 g porcukorral együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belszórjuk a kétféle finomságú diót, és hagyjuk kihűlni.
3.• A máktöltelékhez 1 dl vízzel összforraljuk a másik 200 g porcukrot, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és levévl. Fedő alatt 10 percig pihentetjük, majd ezután fedő nélkül hagyjuk kihűlni.
4.• Az egyik cipót lisztezett munkalapon 1/2 cm vastag téglalapokra nyújtjuk. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első lapot vékonyan átkenjük a fehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a dió töltelék felét és megszórjuk a mazsola 1/4-vel. Két rövidebb oldalát visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Kinyújtjuk, és megtöltjük a másik 3 cipót is ugyanígy (egyet a maradék dió-, kettő a máktöltelékkel). Majd ezeket is a tepsire fektetjük.
5.• Tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és fedetlenül , szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük. Finoman átkenjük a maradék tojásfehérjével, és újabb fél órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
6.• A tekercsek tetejét sűrűn-mélyen megszurkáljuk villával, hogy a sülés közben keletkező gőz távozni tudjon. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha sülés közben szétreped, annak több oka is lehet. Vagy sok a töltelék, vagy túl vékonyra nyújtottuk a tésztát, vagy nem szurkáltuk meg elég sűrűn-mélyen.

Diós-mákos bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
CSIGA PUDINGOS *
CSIGA PUDINGOS *

Először a tölteléket készítem el,mivel annak hűlnie kell. A pudingot a cukorral,tejjel lassú tűzön,folyamatos kevergetés mellet sűrűre főzöm,majd hagyom kihűlni. Ezek után készítem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Foszlós, szilvalekváros kiflik kelt
Foszlós, szilvalekváros kiflik kelt

A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bertalan
Gőzgombóc (Buchty na pare)
Gőzgombóc (Buchty na pare)

Elkészitjük a kovászt,azaz összekeverjük és langyos helyen felfuttatjuk,majd hozzákeverjük a többi hozzávalót a lekvár nélkül. Kidagasztjuk,hagyjuk kelni.Ezután 1 cm vastagra kinyú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anita
Szalagos fánki
Szalagos fánki

Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. L...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk