Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

172. Prágai kalács


Írta:

Adag: 12 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg finomliszt
1 csipet só
0,75 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
1,5 dkg friss élesztő
1 db tojás (kicsi és szoba hőmérsékleten)
1,25 dl majonéz (szoba hőmérsékleten)
2 evőkanál langyos víz

Teteje kenéséhez :
1 db tojássárgája
1 teáskanál tej

Morzsatésztához :
5 dkg finomliszt
3 dkg porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj (opcionális)
3 dkg margarin

Krém hozzávalói :
1 dl tej
1,5 evőkanál cukor (ízlés függő)
10 g vaníliás cukor
1 dkg vaníliás pudingpor
5 dkg margarin
2,5 dl habtejszín (min. 30 %-os)
kevés zselatin fix, ha szükséges

Elkészítés:


Előkészítjük, kimérjük a hozzávalókat. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, melybe tettünk egy teáskanál cukrot és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a cukrokat, a sót, hozzáadjuk a majonézt, a vizet, a felfuttatott élesztőt, a tojást (keverjük egy picit át) és elkészítjük a kelt tésztát. Letakarva hagyjuk kelni 45 percet.
Közben elkészítjük a morzsát. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal, majd a margarint hozzáadva kézzel morzsás állagúra gyúrjuk. Félretesszük.
A krémhez a tejből egy kevéssel kis tálkában csomómentesre keverjük a pudingport. A többi tejet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a kétféle cukrot és melegedni tesszük. Mikor már a margarin elolvadt benne, hozzáadjuk a pudingporral elkevert tejet és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, folpack fóliát simítunk a tejére és hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor a tészta megkelt, 12 db-ra osztjuk, mindegyiket kis gombóccá formáljuk, tenyérrel kicsit lelapítjuk és sütőpapíros tepsire rakjuk.
(A majonéztől zsíros lesz a tészta, nem kell megijedni. Ettől marad jó puha még pár nap után is a kelt tésztánk.) A tetejüket lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, rászórjuk a morzsát és letakarva hagyjuk kelni 40 percet. Előmelegített sütőben 180 C fokon 20 - 25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a tejszínt kemény habbá verjük..., (Ha szükségét érezzük zselatin fixet keverhetünk hozzá.)
... majd óvatosan összeforgatjuk a kihűlt felhabosított pudingos masszával. Csillagcsővel ellátott nyomózsákba rakjuk. Amikor a kalácskák kihűltek, kettévágjuk őket, a nyomózsák segítségével megtöltjük, és óvatosan vissza helyezzük a kalapjukat.
Hűtőbe rakjuk pár órára, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.
Nem túl édes sütemény. Aki édesebben szereti, tegyen több cukrot a krémbe. Nekünk így elég édes volt, de szervírozásnál, ha igény van rá, még kevés porcukrot szitálhatunk a tetejére is.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Ropogós házi kifli
Ropogós házi kifli

A lisztet elkeverjük a sóval, a tejet meglangyosítjuk és belekeverjük a cukrot, valamint az élesztőt. A tejes keveréket összekeverjük a liszttel, és amikor összeállt, belegyúrjuk a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Petra
Pizza
Avatar Petra Kedvelnék
Pizza

Hólyagos kelt tésztát dagasztunk. Kb. 30 percig pihentetjük, fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tepsibe fektetjük. Pizza krémet rákenjük, és ízlés szerint megrakjuk, díszítjük. Tetej...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kati
Bögrés lángos
Bögrés lángos

1. Egy feles pohárban, kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt. 2. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba. 3. Aztán jöhet az élesztő is a tálba, majd eg...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tortilla
Tortilla

A lisztet, az olajjal, sóval, sütőporral összekeverjük, a vizet fokozatosan adagolva lágy tésztává gyúrjuk. 15 percig pihentetjük, kb. 10-11 gombócot formázunk belőle, bőségesen m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk