menu

Családireceptkönyv.hu

... Prágai kalács


Írta:

Adag: 12 db
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


25 dkg finomliszt
1 csipet só
0,75 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
1,5 dkg friss élesztő
1 db tojás (kicsi és szoba hőmérsékleten)
1,25 dl majonéz (szoba hőmérsékleten)
2 evőkanál langyos víz

Teteje kenéséhez :
1 db tojássárgája
1 teáskanál tej

Morzsatésztához :
5 dkg finomliszt
3 dkg porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj (opcionális)
3 dkg margarin

Krém hozzávalói :
1 dl tej
1,5 evőkanál cukor (ízlés függő)
10 g vaníliás cukor
1 dkg vaníliás pudingpor
5 dkg margarin
2,5 dl habtejszín (min. 30 %-os)
kevés zselatin fix, ha szükséges

Elkészítés:


Előkészítjük, kimérjük a hozzávalókat. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, melybe tettünk egy teáskanál cukrot és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a cukrokat, a sót, hozzáadjuk a majonézt, a vizet, a felfuttatott élesztőt, a tojást (keverjük egy picit át) és elkészítjük a kelt tésztát. Letakarva hagyjuk kelni 45 percet.
Közben elkészítjük a morzsát. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal, majd a margarint hozzáadva kézzel morzsás állagúra gyúrjuk. Félretesszük.
A krémhez a tejből egy kevéssel kis tálkában csomómentesre keverjük a pudingport. A többi tejet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a kétféle cukrot és melegedni tesszük. Mikor már a margarin elolvadt benne, hozzáadjuk a pudingporral elkevert tejet és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, folpack fóliát simítunk a tejére és hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor a tészta megkelt, 12 db-ra osztjuk, mindegyiket kis gombóccá formáljuk, tenyérrel kicsit lelapítjuk és sütőpapíros tepsire rakjuk.
(A majonéztől zsíros lesz a tészta, nem kell megijedni. Ettől marad jó puha még pár nap után is a kelt tésztánk.) A tetejüket lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, rászórjuk a morzsát és letakarva hagyjuk kelni 40 percet. Előmelegített sütőben 180 C fokon 20 - 25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a tejszínt kemény habbá verjük..., (Ha szükségét érezzük zselatin fixet keverhetünk hozzá.)
... majd óvatosan összeforgatjuk a kihűlt felhabosított pudingos masszával. Csillagcsővel ellátott nyomózsákba rakjuk. Amikor a kalácskák kihűltek, kettévágjuk őket, a nyomózsák segítségével megtöltjük, és óvatosan vissza helyezzük a kalapjukat.
Hűtőbe rakjuk pár órára, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.
Nem túl édes sütemény. Aki édesebben szereti, tegyen több cukrot a krémbe. Nekünk így elég édes volt, de szervírozásnál, ha igény van rá, még kevés porcukrot szitálhatunk a tetejére is.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Lusta lángos
Lusta lángos

Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk pici cukorral , és a többi hozzávalóval együtt nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle . Letakarva és langyos helyen kb. fél órát kelesztjük. Li...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Túrós béles
Túrós béles

A 10 dkg réteslisztet összedolgozom a 26dkg vajjal. Téglalapra formázom és beteszem a hűtőbe folpacba csomagolva. Az élesztőt felfujtatom langyos tejben 2 dkg cukorral és 10 dkg f...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
Írta: brigz
Sajtos muffin
Sajtos muffin

Az élesztőt keverjük el a langyos, porcukros tejben, a tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet és 10 perc alatt futtassuk fel. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsanna
Szalagos farsangi fánk
Szalagos farsangi fánk

Elkészítés Elkészítés: Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, és a többi anyaggal együtt összedolgozzuk, hólyagosra, kb. 10-15 percig dagasztju...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk