Hozzávalók 38 x 24 cm-es tepsihez
a középső tésztalaphoz:
6 egész tojás
35 dkg kristálycukor
6 evőkanál víz
25 dkg liszt
20 dkg darált dió
2 kávéskanál sütőpor
az alsó és felső tésztalaphoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 evőkanál méz
1 tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
kevés tej
a krémhez:
4 tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
4 púpozott evőkanál liszt
6 dl tej
20 dkg porcukor
35 dkg vaj
a tetejére:
10 dkg durvára vágott dió
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál vaj csokoládéforgács (elhagyható)
Először a középső tésztát sütjük meg. Az egész tojásokat a cukorral és a vízzel habosra keverjük. Összekeverjük a diót, a lisztet és a sütőport, majd óvatosan a felvert tojáshoz adjuk. A tepsi alját kivajazzuk és lisztezzük, beleöntjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (A sütési idő 20-25 perc.)
Az alsó és a felső lappal folytatjuk. A hozzávalókból nyújtható keménységű tésztát gyúrunk, és két akkora lapot nyújtunk belőle, mint a középső tészta. Kivajazott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben kb. 160 fokon csak addig sütjük a lapokat, amíg színt nem kapnak. Hagyjuk őket kihűlni.
Elkészítjük a krémet. A tojássárgákat habosra keverjük a cukor felével meg a vaníliás cukorral, majd beletesszük a lisztet, és a tejjel csomómentesre keverjük. Lassú tűznél állandó keverés mellett besűrítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A cukor másik felét habosra keverjük a vajjal, majd a két krémet alaposan összekeverjük.
A sütemény összeállítása: lap - krém - diós piskóta - krém - lap. A krémből maradjon annyi, amennyivel a végén a tetejét megkenjük.
A tetejére szánt diót darabokra vágjuk, a kristálycukorral meg a vajjal összepirítjuk, és a krémmel megkent sütemény tetejére szórjuk.
A végén csokoládéforgácsot is szórhatunk rá.
http://gesztenyeblog.blogspot.hu/
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. 2. A banánokat villával péppé törjük. 3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA cukrot a tojással jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőport és a lisztet. 15-20 percig, 200 °C-on sütjük. A mennyiség egyenes arányban változik.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat mérjük ki dagasztógépbe a ráma lágyabb legyen. Könnyen formálható tésztát csináljunk belőle. Folpackba csomagoljuk be, tegyük hűtőbe 1 órát piheni. A tésztából kis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLépés 1 A tésztához a tojások sárgáját egy tálban a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 2-3 perc. Először a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát, ma...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes