Mézeskalácshoz:
500 g liszt
100 g porcukor
2 kk. szódabikarbóna
1 kk. fahéj
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
250 g méz
60 g ráma
1 kisebb tojás
Krémhez:
2 dl dara
1 liter tej
2 csom. vaníliás cukor
400 g ráma
400 g porcukor
Tészta előkészítése:
A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük.
Mézet és rámát kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a ráma el nem olvad. Ezt adjuk hozzá a lisztes keverékhez, amihez a tojást is hozzáadjuk.
Fakanállal összedolgozzuk, ha nagyon száraz kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy kicsi lisztet szórunk még bele.
Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig letakarva állni hagyunk.
Krém előkészítése:
A darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk. Lehűtjük.
A rámát a porcukorral habosra keverjük, amihez hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Jól összekeverjük, hűtjük.
Mézeskalács elkészítése:
A tésztát 4 részre osztjuk, az első adagot sütőpapíron kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk, majd a tepsire helyezzük. (26 x 30 cm nagyságúra nyújtottam) Mind a négy adag tésztát nyújtjuk, sütjük. Sütés előtt kicsit villával megszúrkáljuk.
Légkeveréses sütőben 200 fokon 5-10 perc alatt megsül (az első lapnak több idő kellett kb. 10 perc, mert nem melegítettem elő a sütőt, az utolsó 5 perc alatt megsült.)
Torta összeállítása:
Amikor a lapok kihűltek, megtöltöttem a darás-vajas krémmel, úgy hogy a krémet 3 részre osztottam. Tetejére egy sima lap került.
Hűtőben egy éjszakát hagyni kell pihenni. Másnap szeleteljük, tetejét ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.
1 éjszakára hűtőbe
Elkészítési idő:Összekeverni fele a kuglóf formába a másik feléhez 2 ek kakaó ez a tetejére.220 fokos sütőben 20 pec majd vissza 180 fokra és még 25-30 perc (tűpróba) bármi mehet bele mazsola asza...
Elkészítési idő:A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét habbá verem, a sárgáját a porcukorral és a vajjal habosra keverem. Hozzáadom a tejet, a sütőporos lisztet és a felvert habot. Vajazott, lis...
Elkészítési idő: 1 óra