Tésztához:
35 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 dl tej
1 teáskanál cukor
2 kávéskanál só
5 dkg margarin
1 db tojássárgája
Tepertőkrémhez:
15 dkg darált tepertő
1 kávéskanál só
0.5 kávéskanál őrölt bors
1 evőkanál margarin
Lekenéshez:
1 db egész tojás felverve
1 evőkanál tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sót beleszórjuk, betakarjuk kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
A liszthez adjuk még a felfutott élesztőt, a margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A ledarált tepertőt meghintjük a sóval, borssal, és a margarinnal krémesre kavarjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 5 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta a tepertőkrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes csíkra osztjuk.
A felső harmadot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó harmadot felfelé, rá terítjük.
A bal oldali szélét középre, majd a jobb oldali részt rá hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Újra elnyújtjuk 5 mm vastagra és a fenti módon ismét hajtogatjuk.
Megint pihentetjük 20 percet.
Újra elnyújtjuk, de most már csak két vízszintes sávra osztjuk képzeletben és a felső részt hajtjuk a lentire.
Majd az utolsó pihentetés után, ami 20 perc, a tésztát 1,5 cm vékony, hosszú sávra nyújtjuk.
Egy éles, vastagabb pengéjű késsel hosszában kettévágjuk, majd kb. 7 cm hosszú, 1,5 cm széles rudakra szeleteljük.
Sütőpapírral bélelt, nagyméretű (38*30 cm) tepsibe rakjuk, egymástól nem túl távol.
A sütőt előmelegítjük.
A tepsiben addig a rudacskák kelnek 20 percet.
Egy egész, felvert tojással lekenjük a tetejüket.
180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
A sütőt begyújtom. Egy porcelán tálban a tojások sárgáját 10 dkg gyümölcscukorral és a mézzel elkeverem, majd beleszórom a darált mákot és folyamatos kevergetés közben hozzáöntöm a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált kekszet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a cappuccino port, a rumaromát, a megolvasztott margarint és a tejet. Alaposan összedolgozzuk. Egy kisebb tepsit vagy...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű1. A tejszínt forrpontig melegítjük (nem forraljuk fel), majd az összetördelt csokoládéra öntjük, és hagyjuk egy-két percig állni, majd szépen elkeverjük, és hozzáadjuk a whiskey-t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy lábosba tettem, majd forralni kezdtem közepes lángon. Kb 25 percig kell kevergetni, akkor lesz jó állagú, ha jól besűrűsödik és szép karamell színe lesz. Úgy tu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű