• 1-2 ek kókuszzsír/házi zsír
• 4-6 ek zabpehelyliszt
• 1 bögre köles
• só, bors, szerecsendió
• 1 közepes fej karfiol
• 1-2 vöröshagyma
• fokhagyma ízlés szerint (1 gerezdtől a 3 fejig... )
• 0,5 kg friss spenót (vagy egy csomag mirelit - tudom, nem a legtökéletesebb, de nagyon leegyszerűsíti a főzést, és persze mindig elérhető)
• lenmag, szezámmag a tetejére
1. A zsírt megolvasztom, belekeverem a zabpehelylisztet, felöntöm vízzel, közben kézi habverővel kevergetem, hogy össze ne csomósodjon. Amolyan "vizes besamel" lesz belőle. Fűszerezem ízlés szerint, én sót, borsot és szerecsendiót tettem bele.
2. A spenótot megtisztítom, párolom, pürésítem, vagy felolvasztom a fagyasztott pürét, és beleteszem a "besamelbe". Az egész szószt egy kizsírozott hőálló tálba öntöm.
3. A karfiolt felbarabolom, a hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom. Ezeket, a bögre kölest, és három bögre vizet hozzákavarom a szószhoz a tálban, és beteszem a sütőbe.
4. Kb fél óra múlva, amikor már nem annyira levesszerű, megszórom a tetejét szezám- és/vagy lenmaggal. Miután ezek is megpirultak, készen is van!
Ez így egy "mindenmentes" recept, de természetesen itt is vannak "turbózási" lehetőségek: a besamelt lehet tejjel készíteni, vagy csak egy kis tejszínnel, tejföllel dúsítani, tojást vagy sajtot is lehet bele tenni, esetleg sajttal megszórni a tetejét. Karfiol helyett lehet más zöldségeket használni, vagy ha gombát is teszünk bele, akkor sokkal laktatóbb
A burgonyát megtisztítjuk és 5-6 darabra vágjuk, a méretüktől függően. Sós vízben félig főzzük, nem kell, puhává váljon. Ezt követően leszűrjük és amíg még meleg átkenjük a vajjal...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA jól megmosott tüdőt, szívet, nyelvet fokhagymás, babérleveles, sóval, egész borssal ízesített vízben feltesszük főni és még beledobunk 1 nagy fej egészben hagyott, megtisztított...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagyobb lábasban – amibe majd bele fognak férni a betöltött paprikák – fedő alatt közepes lángon felforraljuk a vizet, majd adunk hozzá himalája sót. Amíg a víz felforr, a pap...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa krumpli adagot ízlésünknek és étvágyunknak megfelelően válasszuk ki. Főzzük meg a krumplikat, hámozzuk meg, majd tőrjük szét egy krumplinyomóval. Borsozzuk, sózzuk, majd alaposan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű