• 1-2 ek kókuszzsír/házi zsír
• 4-6 ek zabpehelyliszt
• 1 bögre köles
• só, bors, szerecsendió
• 1 közepes fej karfiol
• 1-2 vöröshagyma
• fokhagyma ízlés szerint (1 gerezdtől a 3 fejig... )
• 0,5 kg friss spenót (vagy egy csomag mirelit - tudom, nem a legtökéletesebb, de nagyon leegyszerűsíti a főzést, és persze mindig elérhető)
• lenmag, szezámmag a tetejére
1. A zsírt megolvasztom, belekeverem a zabpehelylisztet, felöntöm vízzel, közben kézi habverővel kevergetem, hogy össze ne csomósodjon. Amolyan "vizes besamel" lesz belőle. Fűszerezem ízlés szerint, én sót, borsot és szerecsendiót tettem bele.
2. A spenótot megtisztítom, párolom, pürésítem, vagy felolvasztom a fagyasztott pürét, és beleteszem a "besamelbe". Az egész szószt egy kizsírozott hőálló tálba öntöm.
3. A karfiolt felbarabolom, a hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom. Ezeket, a bögre kölest, és három bögre vizet hozzákavarom a szószhoz a tálban, és beteszem a sütőbe.
4. Kb fél óra múlva, amikor már nem annyira levesszerű, megszórom a tetejét szezám- és/vagy lenmaggal. Miután ezek is megpirultak, készen is van!
Ez így egy "mindenmentes" recept, de természetesen itt is vannak "turbózási" lehetőségek: a besamelt lehet tejjel készíteni, vagy csak egy kis tejszínnel, tejföllel dúsítani, tojást vagy sajtot is lehet bele tenni, esetleg sajttal megszórni a tetejét. Karfiol helyett lehet más zöldségeket használni, vagy ha gombát is teszünk bele, akkor sokkal laktatóbb
Azonos mennyiségű tarhonyát és rizst olajon kissé megpirítunk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel (ehhez jön a többi alkatrész által felvett víz), majd hozzáadjuk az apró kockák...
Elkészítési idő:1. A karfiolt tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra, majd aprítógépben készíts belőle morzsalékot. 2. A karfiolmorzsát terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd a tepsit...
Elkészítési idő:A hagymát felaprítjuk, és az olívaolajban kicsit megpirítjuk. Közben a répákat megpucoljuk, és vékony darabokra vágjuk vagy reszeljük. Ez pont annyi idő, míg megpirul a ha...
Elkészítési idő: 45 percA cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A sajtot szintén reszeljük le. A friss bazsalikomleveleket ízlés szerint vágju...
Elkészítési idő: