Hozzávalók:
3l szűretlen, préselt 100%-os almalé
40-45dkg barnacukor (minél barnább, melaszosabb, annál jobb. persze ne a színezéktől legyen barna)
negyed teáskanál őrölt fahéj
Igazából rém egyszerű: egy nagy lábasba beleöntöm az összes almalevet, alágyújtok, hozzáadom a barnacukrot és a fahéjat, és kevergetem amíg a cukor el nem olvad. Ekkor már magára lehet hagyni kis lángon, főni. Negyedére kell besűrűsíteni, ami nekem kb két és fél óra volt. Egy evőpálcikát használtam mérőreszköznek, azon jelöltem be az eredeti lé-szintet.
A végén egy majdnem fekete, sűrűbb szirupot kapunk, de vigyázat, a lábasban lévő adagból a vége felé tegyünk kistányérra egy-egy kiskanállal és tegyük be a hűtőbe megnézni a viszkozitását, mert csalóka!: forrón teljesen folyékony, de hűtve már méz-szerű állag a tökéletes.
Nagyon nagyon finom, sötét, füstös-szilvás, almáskaramellás, fűszeres íz. Mehet is kenyérre, mint a lekvár, vagy palacsintára mint a juharszirup. De sajt mellé is kaptam, úgy is ütős.
Az eredeti mennyiségből kb 6dl szirup lett, de ha van az embernek gyümölcsprése, akkor kb 5-6kg almából is tud 3liter levet nyerni, úgy talán jobban megéri. Főleg ha az almafa a kertünkben áll...
Az étolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a többi felaprított zöldséget, sót és közepes tűznél lefedve puhára főzzük. Ha kész az egészet rúdmixer...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomot, a hagymát és fokhagymát a koriander felével, sóval-borssal és a lime levével gyorsan összeturmixoljuk, majd az egészhez hozzákeverjük a ketchupot.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy csokor kaprot egészen apróra felvágunk, két szál újhagymát a zöldjével együtt felkarikázunk. A margarint felolvasztjuk, majd megfuttatjuk rajta a hagymát. Mikor már van e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű