menu

Családireceptkönyv.hu

Szabolcsi almás máktorta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:
8 tojásfehérje
15 dkg nyírfacukor
32 dkg darált mák

az almás réteghez:
50 dkg alma tisztítva mérve
1 citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj

a vaníliás krémhez:
5 tojássárgája
1 l tej (1,5 %-os)
20 dkg nyírfacukor
12 dkg kukoricakeményítő
4 dl tejszín alaposan behűtve
2 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom reszelt héja

a díszítéshez:
2 kisebb alma
1 citrom leve
kevés darált mák

Elkészítés:


Először a kétféle krémet készítjük el, így van idejük kihűlni.

Lereszeljük az almát, és a citromlével, fahéjjal elkeverve kissé megpároljuk.

Nagyobb lábosban melegíteni kezdünk 7 dl tejet a vaníliamagokkal. Kikeverjük a tojássárgákat a nyírfacukorral, a keményítővel, a reszelt citromhéjjal, és a fokozatosan adagolt további 3 dl tejjel. A forró tejből egy-két merőkanálnyit a tojássárgához vegyítünk, majd az egészet a lábosba öntjük, és folytonos kevergetéssel besűrítjük. Még forrón áttörjük egy szitán, így szép sima krémet kapunk. Időnként megkeverve hűlni hagyjuk.

A díszítéshez szánt almából vékony gerezdeket vágunk, és kevés citromos vízben 1-2 percig pároljuk, majd leszűrjük és félretesszük.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és három sütőpapírra 26 cm átmérőjű kört rajzolunk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a fokozatosan adagolt nyírfacukorral tovább habosítjuk. A darált mákot óvatosan, fakanállal forgatjuk bele a tojáshabba. Három részre osztjuk a masszát, és egyenletesen elkenjük a sütőpapírra rajzolt körökön. Egyenként kisütjük a lapokat, egy lap sütési ideje nagyjából 15 perc. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni őket.

A tejszínt habbá verjük, és a kihűlt vaníliakrémbe keverjük.

Az első tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, tortatálra tesszük, és megkenjük a vaníliakrém felével. Rátesszük a második lapot, és elkenjük rajta a párolt almát. Erre kerül a harmadik lap, majd vaníliakrémmel bevonjuk az egész tortát. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a tortát krémrózsákkal díszítjük. Mindegyik rózsára egy-egy vékony almacikket teszünk, és a torta oldalát kevés darált mákkal tapasztjuk körbe.

A kész tortát legalább 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek

Szabolcsi almás máktorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Gyümölcstorta sütés nélkül
Gyümölcstorta sütés nélkül

süt?formát úgy bélelünk ki vele, hogy körös-körül 2 centis pereme legyen. Az őszibarackot lecsöpögtetjük és magházával lefelé fordítva a tésztára borítjuk. A vaníliapudingot megfőz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Vegán narancsos csokoládétorta
Vegán narancsos csokoládétorta

Egy kis tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel, keverjük össze és tegyük félre. Száraz teflonserpenyőben pirítsuk meg a csicseriborsó lisztet (4-5 perc). Melegítsük elő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Kakaós gyümölcstorta (nyers)
Kakaós gyümölcstorta (nyers)

A pekándiót tegyük egy edénybe, öntsük fel vízzel és áztassuk 2 órán át. Az alaphoz a diót daráljuk le. A citromot mossuk meg, reszeljük le a héját, majd keverjük a darált dióhoz....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
GESZTENYÉS MASCARPONE KRÉM
GESZTENYÉS MASCARPONE KRÉM

25 dkg mascarpone kb.10 dkg porcukorral kikeverve. Másik tálban 25 dkg gesztenyemassza 1 dl tejszínnel kikeverve. Ezután a két masszát finoman összekevered és kész is.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk