Szabolcsi almás máktorta


Írta:

Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Hozzávalók

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:
8 tojásfehérje
15 dkg nyírfacukor
32 dkg darált mák

az almás réteghez:
50 dkg alma tisztítva mérve
1 citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj

a vaníliás krémhez:
5 tojássárgája
1 l tej (1,5 %-os)
20 dkg nyírfacukor
12 dkg kukoricakeményítő
4 dl tejszín alaposan behűtve
2 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom reszelt héja

a díszítéshez:
2 kisebb alma
1 citrom leve
kevés darált mák

Elkészítés:


Először a kétféle krémet készítjük el, így van idejük kihűlni.

Lereszeljük az almát, és a citromlével, fahéjjal elkeverve kissé megpároljuk.

Nagyobb lábosban melegíteni kezdünk 7 dl tejet a vaníliamagokkal. Kikeverjük a tojássárgákat a nyírfacukorral, a keményítővel, a reszelt citromhéjjal, és a fokozatosan adagolt további 3 dl tejjel. A forró tejből egy-két merőkanálnyit a tojássárgához vegyítünk, majd az egészet a lábosba öntjük, és folytonos kevergetéssel besűrítjük. Még forrón áttörjük egy szitán, így szép sima krémet kapunk. Időnként megkeverve hűlni hagyjuk.

A díszítéshez szánt almából vékony gerezdeket vágunk, és kevés citromos vízben 1-2 percig pároljuk, majd leszűrjük és félretesszük.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és három sütőpapírra 26 cm átmérőjű kört rajzolunk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a fokozatosan adagolt nyírfacukorral tovább habosítjuk. A darált mákot óvatosan, fakanállal forgatjuk bele a tojáshabba. Három részre osztjuk a masszát, és egyenletesen elkenjük a sütőpapírra rajzolt körökön. Egyenként kisütjük a lapokat, egy lap sütési ideje nagyjából 15 perc. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni őket.

A tejszínt habbá verjük, és a kihűlt vaníliakrémbe keverjük.

Az első tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, tortatálra tesszük, és megkenjük a vaníliakrém felével. Rátesszük a második lapot, és elkenjük rajta a párolt almát. Erre kerül a harmadik lap, majd vaníliakrémmel bevonjuk az egész tortát. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a tortát krémrózsákkal díszítjük. Mindegyik rózsára egy-egy vékony almacikket teszünk, és a torta oldalát kevés darált mákkal tapasztjuk körbe.

A kész tortát legalább 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek

Szabolcsi almás máktorta

Kinek a kedvence ez a recept?


Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Mogyoró szuflé torta

Szuflé lapok készítése: A tojássárgájákat keverjük el a tejcsokoládéval. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel, keverjük az alaphoz, a finomra darált pörkölt mogyorót melírozzuk a m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
Túrótorta málnával sütés nélkül

Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába. A kekszet aprítógépben megdaráljuk vagy zacskóban összetörjük egy nyújtófával, és villával összekeverjük az olvasztott vajjal. Egyenl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
Csokis sajttorta

175 fokra melegítsd elő a sütőt. Bélelj ki sütőpapírral egy kerek, kapcsos tortaformát. A kekszet daráld apróra, majd az olvasztott vajjal keverd össze. Amikor jól összeállt, ny...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
People