3 közepes méretű burgonya / főtt /
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
fél teáskanál cukor
só
házi sonka, vagy szalonna
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
1-2 fej lilahagyma
20 dkg sajt
A burgonyát meghámozom, felkockázom, majd készre főzöm. Miután lecsepegtetem, burgonyatörővel összetöröm.Közben 2.5 dl vízben elkeverek egy fél teáskanál cukrot, majd hozzákeverem a 2,5 dkg élesztőt is. Kicsit hagyom, hogy felfusson. A fél kg lisztet és az élesztőt a vízzel az összetört burgonyához öntöm. Jól átgyúrom, míg laza állagú tésztát nem kapok.A tésztát egy sütő szélességű tepsibe öntöm és elnyomkodom, hogy mindenhol egyforma magasságú legyen. Egy hagyományos méretű tepsibe teszem, emiatt a tészta magasabb lesz és kevésbé sül keményre. A tésztát a teljes felületén megszurkálom egy villával.
A gázt előmelegítem 175 fokon, majd a tepsit 5 percre beteszem. Ennyi idő alatt a tészta teteje megkeményedik, de a tészta még mindig rugalmas.Egy 2 dl-es tejfölbe 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát keverek és ezzel a fokhagymás tejföllel megkenem a tészta tetejét. A már korábban felkockázott házi sonkát, vagy szalonnát rászórom a tejfölös felületre, majd a felcsíkozott lila hagymával is ezt teszem.A végén kb. 20 dkg sajtot reszelek a tésztámra.Visszateszem a tepsit a sütőbe és 10-15 percig sütöm, míg a tészta megfelelő állagú nem lesz és a sajt is megpirul egy picit. A sütőből kivéve a tepsit, pár percig pihentetem a töki pompost, majd négyzetekre szeletelem és önmagában kínálom.
Szalonnát én picit megpirítom
A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és egy tálba öntjük. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, belekeverjük. A koktélparadicsomot és az olajbogyót is kettőbe vágjuk...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalói egy tálba tesszük és eldolgozzuk. Kis golyókat formázunk, majd pár percig pihentetjük. Ezután a golyókból kis korongokat formázunk. A minipizzákat megkenjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy serpenyőbe 2 evőkanál olajat teszek, rá a darált húst és a szeletelt gombát. Hozzáteszem a sűrített paradicsomot és ízesítem sóval, őrölt borssal, majoránnával, oregánóval és v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA halfilét kevés citrom levével mindkét oldalán megcsorgatom, majd durva szemű sóval, frissen őrölt borssal enyhén bedörzsölöm, és néhány órára hűtőbe teszem. A répát megtisztít...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Nehéz