3 közepes méretű burgonya / főtt /
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
fél teáskanál cukor
só
házi sonka, vagy szalonna
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
1-2 fej lilahagyma
20 dkg sajt
A burgonyát meghámozom, felkockázom, majd készre főzöm. Miután lecsepegtetem, burgonyatörővel összetöröm.Közben 2.5 dl vízben elkeverek egy fél teáskanál cukrot, majd hozzákeverem a 2,5 dkg élesztőt is. Kicsit hagyom, hogy felfusson. A fél kg lisztet és az élesztőt a vízzel az összetört burgonyához öntöm. Jól átgyúrom, míg laza állagú tésztát nem kapok.A tésztát egy sütő szélességű tepsibe öntöm és elnyomkodom, hogy mindenhol egyforma magasságú legyen. Egy hagyományos méretű tepsibe teszem, emiatt a tészta magasabb lesz és kevésbé sül keményre. A tésztát a teljes felületén megszurkálom egy villával.
A gázt előmelegítem 175 fokon, majd a tepsit 5 percre beteszem. Ennyi idő alatt a tészta teteje megkeményedik, de a tészta még mindig rugalmas.Egy 2 dl-es tejfölbe 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát keverek és ezzel a fokhagymás tejföllel megkenem a tészta tetejét. A már korábban felkockázott házi sonkát, vagy szalonnát rászórom a tejfölös felületre, majd a felcsíkozott lila hagymával is ezt teszem.A végén kb. 20 dkg sajtot reszelek a tésztámra.Visszateszem a tepsit a sütőbe és 10-15 percig sütöm, míg a tészta megfelelő állagú nem lesz és a sajt is megpirul egy picit. A sütőből kivéve a tepsit, pár percig pihentetem a töki pompost, majd négyzetekre szeletelem és önmagában kínálom.
Szalonnát én picit megpirítom
1. A tésztának tegyünk fel vizet egy kávéskanál sóval forrni, majd kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra! 2. Ha a víz már lobog, öntsük bele a tésztát és főzzük meg, majd szűrjük 3. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vargányát, avokádót, fokhagymát, újhagymát vajon, olivaolajon megpirítjuk. A tésztát kifőzzük és összekeverjük a vargányás, avokádós szósszal, majd petrezselyemmel és reszelt saj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tésztánkat a szokásos módon kifőzzük.A medvehagymát nagyon apróra összevágjuk kb:1 marékkal félrerakunk a többit egy nagyobb tálba rakom,és hozzáadom a tejszínt,szeletelt sonká...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombát negyedelem, a cukkinit ujjnyi széles darabokra vágom, a hagymát vékonyan felkarikázom, a fokhagymát lereszelem. A tésztát és az előkészített zöldségeket egy magas falú...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű