Hozzávalók a tésztához:
•35dkg finomliszt
•20 dkg rétesliszt
•3 dl tej
•2,5 dkg friss élesztő
•3 evőkanál barna nádcukor
•2 tojás
•5 dkg olvasztott vaj
•1 kávéskanál só
•1,5 db kezeletlen citrom héja
Hozzávalók még:
•5 dkg olvasztott vaj
•20 dkg nádcukor
•20 dkg darált dió
A kulcskérdés a kürtőskalács készítésnél, hogy milyen formát is használj. Ahogy a képen is látszik, én ilyen speciális, kerámia formákat használok. De ha nincs ilyened se ess kétségbe, szuper ötleteket olvastam. Van aki az őzgerinc formára esküszik, akkor természetesen fél hengerek lesznek, más pedig papírtörlő gurigát teker be alufóliával, és azon süti a kalácsokat. Mindkettő nagyszerű ötlet.
Lássuk a receptet:
Kürtőskalács tésztaA langyos tejben keverd el a barna nádcukrot, majd morzsold bele az élesztőt és hagyd szépen felfutni. Közben a kétféle lisztet keverd össze, add hozzá a sót és a reszelt citromhéjat. Ha felfutott az élesztő, mehet a lisztes keverékhez, a tojásokkal együtt. Kezd el dagasztani. Ezt kivitelezheted kézzel, vagy géppel is. Néhány percnyi dagasztás után öntsd hozzá az olvasztott vajat is. Dagaszd addig a tésztát, amíg szép egységes lesz. Ha ez megvan pihentesd 30 percet.
Közben a cukrot és a diót is borítsd egy-egy tálcára, olyanra amelyben majd könnyen meg tudod hempergetni a kalácsokat.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre és nyújtsd ki nagyjából 0,5 mm vastagra. Természetesen ettől eltérhetsz attól függően, hogy a vastagabb vagy a vékonyabb tésztát szereted jobban. Ez a vastagság egyébként egy normál vastagságú tésztához megfelelő.
A sütőt kapcsold be grillező fokozatra. Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral.
Kürtőskalács feltekerveKürtőskalács feltekerve cukorralA kinyújtott tésztát hosszában csíkozd fel körülbelül 2 cm-es csíkokra. Ehhez kiváló egy éles kés vagy a pizzavágó. A formákat kend meg az olvasztott vajjal, majd szépen kezd el feltekerni rá a tésztacsíkokat. A csíkok között hagyj 3-5 mm helyet. Ha a formát teljesen beborítottad a tésztával, óvatosan hengergesd meg egy sima felületen. Így a tészta egységes vastagságú lesz, a rések pedig eltűnnek a csíkok közül. Kend meg a tésztát az olvasztott vajjal, majd forgasd meg a tálcára borított cukorban. Mehetnek a sütőpapírral bélelt gáztepsire, aztán be a sütőbe. Hagyj helyet a kürtőskalácsok között, hogy szépen tudjanak barnulni. 3 percenként (vagy ameddig a cukor karamellizálódni nem kezd) forgass rajtuk egy keveset. Amikor körbeértél és szép egységes lett kiveheted.
Most gyorsnak kell lenned, hogy amíg a karamell ragad bele tudd forgatni a darált dióba.
Más dolgod már nincs, mint kicsit várni, hogy ne legyenek túl forrók, levenni a formáról, és megkóstolni a művedet. Szerintem, ha kipróbálod ezt a receptet igen gyakran fogod készíteni, a család nagy örömére.
1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad! Néhány (6-8) órán keresztü...
Elkészítési idő:Joghurtos kifli
Elkészítési idő:ezek
Elkészítési idő: