A tésztához:
22 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan holland kakaópor
16 dkg margarin
8 dkg porcukor
2 tojássárgája
csipet só
A krémhez:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg habtejszín
2 evőkanál kristálycukor
Cookta
2016. május 25.
Omlós linzerkosárka, benne a legegyszerűbb, de legfinomabb, legselymesebb csokikrém, mindez szederrel koronázva – ünnepi, duplacsokis sütemény!
Dóra blogjának első születésnapjára készítette ezt a csokikrémes kosárkát: „Tavaly ünnepeltem a blogom indulásának első évfordulóját, ami nekem nagyon sokat jelentett, hiszen ez alatt az egy év alatt otthoni hobbi sütögetőből végzett cukrásszá avanzsáltam, melynek folyamatát a blogon is megosztottam az olvasóimmal. Erre az alkalomra készítettem ezt a csokoládés édességet, amivel szeretnék benevezni a meghirdetett receptversenyre!”
Forrás: Molnár Dóra
Szedres-étcsokoládés kosárkák
Hozzávalók kb. 10 darab kosárkához:
A tésztához:
22 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan holland kakaópor
16 dkg margarin
8 dkg porcukor
2 tojássárgája
csipet só
A krémhez:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg habtejszín
2 evőkanál kristálycukor
A tetejére:
néhány szem szeder és egy kis grillázsmorzsa
Elkészítés: A kakaós linzertésztához egy tálba szitálom a lisztet és a kakaóport, majd alaposan elkeverem. A hideg margarint felkockázom, és gyorsan elmorzsolom a lisztes-kakaóporos résszel. Ezután hozzáadom a csipet sót, a porcukrot és a tojássárgáját, összegyúrom, majd cipóvá formázom. A cipót ezután fóliába csomagolom, és legalább fél órára a hűtőbe teszem pihenni.
A pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen közepes vastagságúra nyújtom. Egy nagyobb kör alakú kiszúróval korongokat szúrok ki belőle, majd a tésztakorongokat óvatosan a formákba nyomkodom, a felesleget leszedem a peremnél. Lisztezni-vajazni nem szükséges, a kisült kosárkák szépen kicsúsznak majd a formából! Mielőtt a sütőbe tenném a tésztakosárkákat, egy villával alaposan megszurkálom őket, hogy ne púposodjanak fel túlságosan. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 15–20 perc alatt készre sütöm őket, kihűlés után kiszedem a kosárkákat a formákból.
A ganache-krémhez az étcsokoládét apró darabokra vágom, a tejszínt a cukorral forrásig melegítem, majd egyszerűen csak ráöntöm a csokira. Egy picit hagyom, hogy a forró tejszín megolvassza a csokit, majd elkezdem kevergetni. Néhány másodperc múlva teljesen egynemű, selymes csokoládékrémet kapok, mely még kicsit folyós, de a kosárkákba így érdemes betölteni. Ha viszont pl. tortát akarunk bevonni vele vagy cupcake tetejét díszíteni nyomózsákból, akkor érdemes egy picit berakni a hűtőbe, néhány perc alatt szépen beköt.
A csokiganache-t a kosárkákba töltöm, majd berakom őket a hűtőbe, hogy picit bekössön a krém. Amikor már nem olyan folyós, kiveszem, és szépen kirakom a tetejüket a szederrel. Ha szeretnénk, még szórhatunk egy pici grillázsmorzsát is rájuk, csak a díszítés miatt! :)
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a cukorral és a sütőporral, fehéredésik kevertem. Beledolgoztam a lisztet, és a fehérjéből vert kemény habbal fellazítottam. Egy 25 x 25 cm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gofri sütőt melegítsük elő. Tegyük nagy keverőtálba a lisztet, cukrot, sütőport és a sót, majd alapos keverés után mehet bele a tej, tojás, vanília és olvasztott vaj is. Keverjü...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűAz omlós tészta elkészítésével kezdjük. A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a kockára vágott jeges vajat, és homogén masszává gyúrjuk. (A...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: Közepeslangymeleg sütő
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű