A tésztához
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
190 g vaj
190 g cukor - nád
1 nagy csipet só
125 g joghurt - natúr
12 g sütőpor
190 g tönkölybúza liszt - teljes kiőrlésű (TBL 300)
1 teáskanál fahéj (őrölt)
A tetejére
350 g szilvabefőtt
fahéj (őrölt)
A grillázshoz
100 g kristálycukor
30 g dió (durvára tört)
A vajat kissé megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a joghurtot és összekeverjük, ehhez adjuk a fahéjat az átszitált sütőporral elkevert lisztet és összekeverjük őket.
A fehérjéből kemény habot verünk, és apránként hozzáadagoljuk a tésztához, óvatosan beleforgassuk, hogy ne nagyon törjük össze.
Vajjal kikent lisztezett 21x31 cm-es tepsibe öntjük, majd a felezett szilvákat a tetejére tesszük és meghintjük kevés fahéjjal.
180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük 40-45 perc alatt készre, tűpróbáig sütjük. Érdemes félidőnél egy alufóliával letakarni, mert a teteje már kezd sülni, de belül még nyers a tészta, kell neki az a 40-45 perc.
Ha kész elkészítjük a grillázst. A cukrot egy edénybe feltesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett megvárjuk, amíg felolvad (előbb össze fog csomósodni) Inkább vegyük le a tűzről és kevergessük, ha úgy érezzük, hogy még vannak benne csomók, de már a háromnegyede folyós, hogy csak szép világosbarna színe legyen, ne legyen sötét égett. Ha felolvadt az egész hozzáadjuk a diót.
Majd míg forró egy olajozott deszkára tesszük, és olajozott nyújtófával vékonyra nyújtjuk, majd összevágjuk, és a süteményre szórjuk. Na, ez az, amit legközelebb inkább úgy csinálok, hogy sütés után híg szilvalekvárral leecsetelem a sütit és azonnal rászórom a grillázst, mert a legkisebbek egy kicsit leszórták a grillázst, ugyan összecsipegették a tálról a leszóródott darabokat is.
http://aprosef.hu/szilvas_grillazsos_tonkoly_kocka_recept
A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a cukorral, a darált dióval, a rummal (én 1 evőkanál rumaromát tettem bele), a reszelt citromhéjjal, és a csipetnyi sóval. Ha szükséges, egy k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMossuk meg a cukkinit, hámozzuk meg és reszeljük a reszelő legfinomabb részén. Hintsük meg a csipet sóval, tegyük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni. Mossuk meg a citromot és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A hozzávalókat a kefires pohárral mérjük ki. Először robotgéppel (vagy habverővel) habosra verjük a cukrot, az olajat és a tojást, majd a többi hozzávalót is belekev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a sütőporral, a margarinnal, porcukorral, a tojással, tejföllel, a citrom reszelt héjával és levével összegyúrjuk, és három részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű