25*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 mokkáskanál szódabikarbóna
5 dkg élesztő pici cukros langyos tejben felfuttatva (kb fél dl-ben)
4 evőkanál porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl tejföl
baracklekvár
Almás töltelék:
1 kg alma
4 dkg vaj
15 dkg cukor
10 dkg dió
fahéj
1/2 citrom leve
ízlés szerint cukor (ha az alma savanykás, ha édes, akkor nem is muszáj hozzáadni plusz cukrot)
Mákos töltelék:
30 dkg darált mák
25 dkg cukor
2,5 dkg méz
5 dkg mazsola
1/2 citrom héja
1 dl tej
Diós töltelék:
30 dkg dió
25 dkg cukor
1 dl tej
1/2 citrom héja
5 dkg mazsola
Elkészítjük a töltelékeket:
Az almát megtisztítjuk, felszeleteljük vagy lereszeljük (ha nagyon sok a leve, akkor kicsit csavarjuk ki párolás előtt). A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és rátesszük a cukrot, majd az almát, ráöntjük a citrom levét és megpároljuk.
A mákot összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük
A diót összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük.
A töltelékeket kihűtjük, közben összekeverjük a tészta hozzávalóit és négy részre osztjuk. Amelyikkel éppen nem dolgozunk, azt becsomagolva hűtőbe tesszük.
Kinyújtjuk az egyik tésztát, papírozott tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, rátesszük az egyik tölteléket ismét egy tészta, lekvárral kenjük és rásimítjuk a következő tölteléket, megint egy tészta, lekvár és a maradék töltelék, végül tésztával fejezzük be (a töltelékek sorrandje tetszét szerint választható.
Lekenjük tojással, megszurkáljuk, kelesztjük, majd fél óra elteltével 180 fokon megsütjük kb 40 perc alatt (ha sütés közben nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg).
A szép hullámos tetőt úgy készítettem, hogy miután lekentem sárgájával a tésztát villával “megsimogattam”, majd közvetlenül sütés előtt lekentem enyhén felvert tojásfehérjével.
A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a sütit, majd ízlés szerint felszeletelve tálaljuk.
1. A tojássárgáját jól kikeverjük a Rámá-val, cukorral, majd a felvert tojásfehérjével. 2. Végül hozzáadjuk a lisztet. 3. Az egyik felébe kakaót keverünk. 4. Alulra a f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a csipet sóval és a vajjal elkezdjük forralni. Amikor már forró, hozzáadjuk a cukrot és a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük és figyelve, gondosan időközönként meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűpalacsinta az anyagokat robot géppel jól összekeverjük és hagyjuk negyedórát állni majd kisütjük a palacsintákat eperhab az epret felengedjük...lecsurgatjuk majd pürésítjük...a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször elkészítjük a pudingot: 3 dl tejben elkeverjük a vaníliás pudingporokat, hozzáadjuk a kétfajta cukrot. A többi tejet odatesszük főni, majd hozzáöntjük a cukros-pudingporos...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű