A tésztához
500 g búzaliszt (BL55)
100 g vaj
150 g porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g méz - vegyes virág
100 ml tejföl (20%-os) -
A krémhez
3 db tojássárgája
80 g kristálycukor
1 db vaníliás cukor - bourbon
90 g búzaliszt (BL55)
700 ml 2,8%-os tej
A krémalaphoz
200 g vaj
200 g porcukor
4 evőkanál rum - fehér
A tetejére
200 g étcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
A lisztet elmorzsolunk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát, tojást, a mézet a tejföllel.
Jól kidolgozott tésztát készítünk. 4 részre osztjuk, 30 percig pihentetjük. (Amíg pihen a tészta én a főzött krémet elkészítem el, mert míg megsülnek a lapok ki is hűl, és folytathatom az összeállítással egyből.)
Elkészítjük a krémet is. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet.
Apránként hozzáadagolva a tejet, folyamatos keverés mellett csomómentesre keverjük, majd sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a krém kihűlt, már jók is a lapok.
A lapokat egyesével kés vastagságúra nyújtjuk, majd jól megzsírozott, vagy sütő papírral fedett, 31*31 cm-es tepsi hátlapján. (én a sütőpapíros verzióval sütöm a lapokat) 170 C fokon 7-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Ha megsültek a lapok a vajat a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a rumot is.
Majd a kihűlt krémmel alaposan kikeverjük a vajas-porcukros-rumos krémalapot.
A lapokat egymásra téve megtöltjük a krémmel, úgy hogy az első, második illetve a harmadik lapra krémet kenünk.
A legfelső negyedik lapra kerül az olvasztott csokoládé, amit hagyunk megszilárdulni.
Forró vízbe mártott (papírkéztörlőn letörölt) késsel felvágjuk az elkészült mézes krémest, így nem törik a csokoládé a tetején.
A pudingport simára keverjük egy kevés tejjel és ízlés szerint cukorral. - A maradék tejet felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a pudingos keveréket -. Pár...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: NehézEgy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat. Tegyük a tűzre. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegy...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Közepes1. Keverjük össze a chia magokat a mandulatejjel egy tálban vagy befőttesüvegben. 2. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe éjszakára állni. 3. Reggel, amikor már kocsonyás, puding á...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűKeverd habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Szitáld a lisztet tálba, és alaposan keverd össze a sütőporral. A tojások fehérjéből készíts ke...
Elkészítési idő: gyors Nehézség: Könnyű