50 dkg liszt
15 dkg zsír (sertés)
2 tojássárgája + 1 egész a kenéshez
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
só
sajt, szezámmag
Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatni.
A lisztet a zsírral jól elmorzsolni, majd hozzáadni a tejfölt, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és ízlés szerinti mennyiségű sót.(én 2 tk sót tettem hozzá)
Jól kidolgozni hogy félkemény tészta legyen.
Kelesztőtálba tenni és 1 órán át langyos helyen keleszteni.
Amikor megkelt, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtani, a tetejét késsel berácsozni, és felvert egész tojással megkenni.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatni.(én a két tenyerem között egy kicsit meghengergetem, megformázom a kiszaggatott tésztát)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymásmellé helyezni a pogácsákat. Tetejüket ízlés szerint sajttal, szezámmaggal megszórni. Sütés előtt szobahőmérsékleten még 15 percig pihentetni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem)
A tápióka keményítő és az útifűmaghéj is kihagyható a receptből, de mivel sokkal jobb állagot adnak a pogácsának, ezért én a helyetekben nem hagynám ki.Akkor most jöhet az elkészít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A töltelékhez a káposztát legyaluljuk, a megtisztított sárgarépát és zellert lereszeljük, vagy felcsíkozzuk összekeverjük a káposztával és besózzuk és egy órát állni ha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél ó...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűFelolvasztjuk a leveles tésztát, közben a fóliából 10-20 db hengert formálunk. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, 2 cm csíkokra vágjuk. Ezeket 2-3 mm-es takarással a fólia hengerek...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű