50 dkg liszt
15 dkg zsír (sertés)
2 tojássárgája + 1 egész a kenéshez
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
só
sajt, szezámmag
Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatni.
A lisztet a zsírral jól elmorzsolni, majd hozzáadni a tejfölt, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és ízlés szerinti mennyiségű sót.(én 2 tk sót tettem hozzá)
Jól kidolgozni hogy félkemény tészta legyen.
Kelesztőtálba tenni és 1 órán át langyos helyen keleszteni.
Amikor megkelt, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtani, a tetejét késsel berácsozni, és felvert egész tojással megkenni.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatni.(én a két tenyerem között egy kicsit meghengergetem, megformázom a kiszaggatott tésztát)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymásmellé helyezni a pogácsákat. Tetejüket ízlés szerint sajttal, szezámmaggal megszórni. Sütés előtt szobahőmérsékleten még 15 percig pihentetni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem)
A tésztát 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd háromszög alakúra vágjuk. A közepét megkenjük pestóval, és ráfektetjük a sonkát. Feltekerjük, és megkenjük a tetejét tojással....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű300 g darált töpörtyűt morzsoljuk össze 500 g liszttel, 20 g élesztővel, 1 mokkáskanálnyi sóval és ízlés szerinti törtborssal. Adjunk hozzá annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható leg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát, ha fagyasztott, kiolvasztjuk, 25 cm széles, pár mm vastag téglalappá nyújtjuk. Az egészet megkenjük a felvert, sózott tojással. A hosszabbik oldal mentén a felére eloszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a zsírral,élesztővel,tejföllel és a sóval könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk, kb. 4 mm-re,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,majd minden 2. darab közepét kisebb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű