50 dkg liszt
15 dkg zsír (sertés)
2 tojássárgája + 1 egész a kenéshez
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
só
sajt, szezámmag
Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatni.
A lisztet a zsírral jól elmorzsolni, majd hozzáadni a tejfölt, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és ízlés szerinti mennyiségű sót.(én 2 tk sót tettem hozzá)
Jól kidolgozni hogy félkemény tészta legyen.
Kelesztőtálba tenni és 1 órán át langyos helyen keleszteni.
Amikor megkelt, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtani, a tetejét késsel berácsozni, és felvert egész tojással megkenni.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatni.(én a két tenyerem között egy kicsit meghengergetem, megformázom a kiszaggatott tésztát)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymásmellé helyezni a pogácsákat. Tetejüket ízlés szerint sajttal, szezámmaggal megszórni. Sütés előtt szobahőmérsékleten még 15 percig pihentetni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem)
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, elkeverjük a cukorral és felfuttatjuk, a lisztet kimérjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót a felfuttatott élesztővel együtt, majd alaposan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejfölben az élesztőt kikavarjuk, hozzáadunk 3 evőkanál sót. Először 25 dkg liszttel összegyúrjuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó könnyű tésztát kapjunk. (kb. összesen 8...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet és a vajat eldolgozunk és annyi tefölllel vagy tejjel, hogy jó kemény tésztát kapjunk. 30 percik pihentetjük, majd késfok vstagságúra nyújtva tetszés szerint formákkal k...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: Nehéz◾️Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert negyed bögre langyos tejben. ◾️Öt percet állni hagyjuk, meleg helyen. ◾️A többi hozzávalóval együtt lágy tésztává dolgozzuk össze...
Elkészítési idő: 60 perc + pihen Nehézség: Közepes