Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
2.5 dl tej
2.5 dkg élesztő
2 db tojássárga
1 teáskanál cukor
1 csipet só
Lényeges, hogy szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozz. A tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a teteje pedig habos lesz. A lisztet szitáld át, hogy levegős legyen a tészta, és keverd össze a sóval. Add hozzá a megkelt élesztőt, majd a tojást és az olvasztott vajat. Ha édes tésztát készítesz, akkor cukrot, vaníliát is tehetsz hozzá. Ha buktát sütsz, akkor a tésztát dolgozd közepesen lágyra. Amennyiben kalácsot sütnél, legyen keményebb.
Ezután géppel vagy kézzel dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, ha csomómentes, elválik az edény falától, és szép hólyagos. Tedd át egy tálba, majd langyos helyen keleszd körülbelül egy óra alatt a duplájára. A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd nyújtsd ki, töltsd meg, és formázd tetszés szerint. Sütés előtt még pihentesd 15-20 percig. Kend le felvert tojással, hogy szép fényes legyen. Mindig előmelegített sütőben süsd, közepes hőfokon, 25-30 percig
A lisztben elvegyítjük a sütőport és a többi hozzávaló felhasználásával tésztát készítünk. Az elkészült tésztát egy kivajazott csatos tortaformába öntjük és megsütjük, majd kihűtjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűelkészitjük a krémet . - 4 dl tejszint felverjük amikor már elég kemény bele keverjük az Aranka vaniliás krémport és addig verjük amig jó kemény krémet kapunk -ugyan igy j...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűElkészítése: A megmosott rizst feltesszük a vízzel főni. Amikor nagyjából felszívta a rizs a vizet, hozzáöntjük az előre felmelegített 9 dl tejet, és hozzáadjuk a cukrot. Takaré...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat kézzel összedolgozzuk, 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk. Derelyevágóval négyszögekre, vagy cakkos szélű szaggatóval karikákra vágjuk. Előmelegített sütőben halványsárgára...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű