1 kg liszt
1 diónyi zsír
5 dkg élesztő
1 nagy marék cukor
csipet só
tej
kb. 50-60 dkg háj (2 részletben)
tojás a kenéshez
porcukor a szóráshoz
Az élesztőt a langyos tejjel és cukorral felfúttatom, majd a többi hozzávalóval szép tésztát dagasztok. Kb 1 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztem.
A tésztát kb fél cm vastagságúra kinyújtom, lekenem a ledarált háj felével, hajtogatom, majd letakarva újra pihentetem kb. fél órát. Ismét kinyújtjuk, lekenjük a hájjal, hajtogatjuk, letakarjuk és még fél órát pihen. Ekkor kinyújtjuk, 10x10 cm téglalapokat vágunk, közepére szilvalekvárt teszünk, visszahajtjuk, mint egy párnát, tepsibe tesszük tojással lekenjük, picit még hagyjuk pihenni, majd 180 C fokra előmelegített sütőben megsütjük. MÉg melegen porcukorba forgatjuk.
Lehet a hájba keverni egy kis pálinkát, vagy ecetet, még könnyebb lesz tőle a tészta.
A TÖKÉLETES KELT TÉSZTA – GABI SZERINT Az alábbiakra érdemes odafigyelni a kelt tészta készítésénél: 1. Alapanyagok 2. Dagasztás, kelesztés 3. Formázás, újrakelesztés 4. Sütés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a sóval, a cukorral, az élesztővel, a tojással és a kovásszal. Közepesen kemény tésztát dagas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk 1-2 kk cukorral. A lisztet a keverőtálba mérem hozzáadok egy csipet sót, elkeverjük. Amikor az élesztő feljött hozzáadjik a liszthez adun...
Elkészítési idő: 1 + óra Nehézség: KönnyűA friss élesztőt futtassuk fel kevés langyos tejben, majd adjuk a többi hozzávalóhoz. Ha porélesztőt használunk, rögtön össze is gyúrhatjuk a tésztát. A tésztát gyúrjuk össze, ha n...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű