Hozzávalók:
a pite tésztához:
fél csésze liszt
fél csésze teljes kiőrlésű liszt
fél csésze kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
100 g hideg vaj
1 tojás
negyed teáskanál só
negyed teáskanál sütőpor
valamint:
8 nagyobb alma
8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy mixerben addig keverjük, amíg a tészta labdává nem áll össze. Ha túl keménynek találjuk, kevés vízzel lazíthatjuk.
(Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd a vajat kézzel morzsolgassuk el a tésztával, adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk golyó formájúra.) Mindkét esetben fontos, hogy dolgozzunk túl sokáig, hogy a hideg vaj, ne melegedjen fel túlságosan, mert akkor ragadni fog, és nehezebben kezelhető a tészta.
A tésztát folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük az almát. Az alaposan megmosott almák tetejét levágjuk, a magházát óvatosan kivájjuk (úgy, hogy a gyümölcs alja megmaradjon. Ezután a belsejét szépen kifaragjuk-kivájjuk, hogy szép nagy üregek keletkezzenek, de azért az alma fala is megmaradjon, hogy sütésnél ne rogyjon össze.
A kivájt almát apró kockára vágjuk és a többi hozzávalóval (cukor, liszt, fahéj) összekeverjük. Ezután az almákba visszatöltjük.
A hűtőből kivett tésztát linzer vastagságúra nyújtjuk, virágokat szaggatunk belőle és egy szívószállal néhány lyukat szúrunk bele, hogy sütés közben a gőz ki tudjon szállni belőle.
A virágokat az almák tetejére tesszük, de ne nyomkodjuk rá, mert eltörhet – a sütő majd gondoskodik arról, hogy az alma tetejéhez igazodjon.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg meg nem puhul, és a tészta enyhén aranyszínű nem lesz – kb. 40 perc. (De érdemes nézni a sütőt, mert nem egyforma az erősségük.)
Természetesen a saját, jól bevált linzer- vagy pite tésztáddal is elkészítheted ezt a különleges desszertet. Ha nincs időd a tésztával pepecselni, készen kapható friss linzertésztával is kipróbálhatod, bár ez esetben később kell az alma tetejére tenni, mert rövidebb sütési időt igényel.
f
Az étcsokoládét felolvasszuk és kihűtjük, majd belekeverjük a mascarponébe a cukorral együtt. A habot felverjük és hozzáadjuk a habfixet, majd a kakaóport és összedolgozzuk a masca...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1) Melegitsuk elo a sutot 175 fokra / gazsuto 2-3 fokozat. Vajazzuk ki a sutoformat es beleljuk ki sutopapirral. Tegyuk felre. 2) Keverjuk habosra szobaho vajat es a cukrot....
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: KönnyűA vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd langyosra hűtjük. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a szirupot és az egészet egynemű masszává gyúrjuk. Diónyi golyókat for...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a zsírt a tojással keverjük ki. Egy másik tálba rakjuk bele a joghurtot, lisztet, cukrot, sütőport majd hozzáadom a zsíros tojást és kézi mixerel kavarjuk ki jól. Lisz...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű