1 kg finom liszt
kb 8 kiskanálnyi finom só
1 kiskanál cukor
2 kiskanál sütőpor
max 5 dkg élesztő (itt én most 4,2 g-osakat tudok venni, az is elég)
3-4 evőkanálnyi liszt
250 ml tej
langyos víz
A cukrot beleteszem a tejbe, meglangyosítom és utána morzsolom bele az élesztőt. Hagyom felfutni. Addig a száraz összetevőket összekeverem. Mikor feltutott az élesztő robotgéppel szépen összekeverek mindent, a langyos vízből óvatosan adagolva teszek hozzá, őszintén megmondom, fogalmam sincs, mennyi kell hozzá. Majd legközelebb kimérem, de mindig attól is függ, hogy mennyit vesz fel a liszt. Érzésem szerint legalább 250 ml biztosan kell hozzá, az a lényeg, hogy szép, csomómentes, ruganyos tésztát kapjunk, ami leválik az edény faláról. Ha ragad, akkor vagy nem dagasztottuk eleget, vagy túl sok lett a folyadék, akkor egy kis liszttel lehet szépíteni.
Ha kész a tészta, frissentartó fóliával betakarom és meleg helyre teszem kelni. Minimum fél óra kell neki.
Kisméretű zsemle formákat szaggatok belőlük és megint hagyom őket kelni. Forró olajban sütöm őket szép aranybarnára.
Az élesztőt gyakran a mélyhűtőből veszem elő, akkor szoktam hagyni kicsit kiengedni, csak utána dolgozom vele.
A szaggatáshoz szoktam egy kis edénykébe olajat tenni és mielőtt a tésztába nyúlok, beolajozom a kezemet.
A tálcára, mielőtt tészta kerülne rá, szintén frissentartó fóliát teszek, úgy könnyebb tisztán tartani a tálcát. A zsömlécskéket úgy formázom, hogy a bal kezemben tartom a tésztát és a jobbal a kézhátam felé gyúrom a tésztát, az a cél, hogy a kelés közben keletkezett kis hólyagokat kidolgozzam belőle. Mikor ezzel megvagyok csinos kis gombócot formázok, leteszem a tálcára és megolajozom alaposan.
Egy normál méretű tálcára úgy 6-8 darabot teszek. Egy gombócnak úgy 8-10 dekának illene lennie. 14-16 lángos jön ki ebből a mennyiségből emlékeim szerint, de már nagyon rég csináltam csak kerek lángost. A gyerekeknél a virslivel töltött a menő. Ahhoz kevesebb tészta kell, szinte csak borításnak, úgyis meghízik a tészta sütéskor.
A teli tálcát szintén letakarom fóliával és hagyom 15--20 percet kelni.
Mikor sütöm, szintén olajos kézzel húzom ki a lángost, és valahol a széle táján csinálok egy lukat, hogy ne púposodjon, de azér néha megcsinálja. Mikor teszem az olajba, magamtól elfelé teszem az edénybe, ami jó, ha egy magas falú nagy fazék. Az enyém egy 28 cm átmérőjű 13 cm magas fazék.
Ha nem akarom kisütni egyszerre az összes tésztát, akkor még a 2 kelesztés előtt vagy hűtőbe teszem, vagy mélyhűtőbe.
1. A langyos vízben 10g mézzel futtassuk fel az élesztőt. 2. Egy nagy keverőtálban mérjük össze a liszteket a sóval és az oregánóval, ha fűszeres tésztát szeretnénk. 3. Ha az éle...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát dagasztok. Ha szükséges kevés vízzet adok még hozzá, de csak óvatosan, mert a burgonya lágyítja a tésztát. Hagyom duplájára kelni. Egy nagyobb sütőtepsit sü...
Elkészítési idő: 1 óra + keleszt Nehézség: KönnyűA spagetit sós vízben megfőzzük. Közben elkészítjük a ragut. A vöröshagymát felkockázzuk, olajon megpirítjuk. A gombát és a szalonnát apróra vágjuk. Elsőként a gombát adjuk a hagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálba beletesszük az izlésünknek megfelelöen földarbolt összes hozzávalót. Az étkezési keményitött összekeverjük a tejszinnel és az megadott folyadékokat összekeverjük és ráön...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű