menu

Családireceptkönyv.hu

Lángos


Írta:

Elk. idő: 80-120 perc
Adag: 6-8 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg finom liszt
kb 8 kiskanálnyi finom só
1 kiskanál cukor
2 kiskanál sütőpor
max 5 dkg élesztő (itt én most 4,2 g-osakat tudok venni, az is elég)
3-4 evőkanálnyi liszt
250 ml tej
langyos víz

Elkészítés:


A cukrot beleteszem a tejbe, meglangyosítom és utána morzsolom bele az élesztőt. Hagyom felfutni. Addig a száraz összetevőket összekeverem. Mikor feltutott az élesztő robotgéppel szépen összekeverek mindent, a langyos vízből óvatosan adagolva teszek hozzá, őszintén megmondom, fogalmam sincs, mennyi kell hozzá. Majd legközelebb kimérem, de mindig attól is függ, hogy mennyit vesz fel a liszt. Érzésem szerint legalább 250 ml biztosan kell hozzá, az a lényeg, hogy szép, csomómentes, ruganyos tésztát kapjunk, ami leválik az edény faláról. Ha ragad, akkor vagy nem dagasztottuk eleget, vagy túl sok lett a folyadék, akkor egy kis liszttel lehet szépíteni.
Ha kész a tészta, frissentartó fóliával betakarom és meleg helyre teszem kelni. Minimum fél óra kell neki.
Kisméretű zsemle formákat szaggatok belőlük és megint hagyom őket kelni. Forró olajban sütöm őket szép aranybarnára.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az élesztőt gyakran a mélyhűtőből veszem elő, akkor szoktam hagyni kicsit kiengedni, csak utána dolgozom vele.
A szaggatáshoz szoktam egy kis edénykébe olajat tenni és mielőtt a tésztába nyúlok, beolajozom a kezemet.
A tálcára, mielőtt tészta kerülne rá, szintén frissentartó fóliát teszek, úgy könnyebb tisztán tartani a tálcát. A zsömlécskéket úgy formázom, hogy a bal kezemben tartom a tésztát és a jobbal a kézhátam felé gyúrom a tésztát, az a cél, hogy a kelés közben keletkezett kis hólyagokat kidolgozzam belőle. Mikor ezzel megvagyok csinos kis gombócot formázok, leteszem a tálcára és megolajozom alaposan.

Egy normál méretű tálcára úgy 6-8 darabot teszek. Egy gombócnak úgy 8-10 dekának illene lennie. 14-16 lángos jön ki ebből a mennyiségből emlékeim szerint, de már nagyon rég csináltam csak kerek lángost. A gyerekeknél a virslivel töltött a menő. Ahhoz kevesebb tészta kell, szinte csak borításnak, úgyis meghízik a tészta sütéskor.
A teli tálcát szintén letakarom fóliával és hagyom 15--20 percet kelni.
Mikor sütöm, szintén olajos kézzel húzom ki a lángost, és valahol a széle táján csinálok egy lukat, hogy ne púposodjon, de azér néha megcsinálja. Mikor teszem az olajba, magamtól elfelé teszem az edénybe, ami jó, ha egy magas falú nagy fazék. Az enyém egy 28 cm átmérőjű 13 cm magas fazék.
Ha nem akarom kisütni egyszerre az összes tésztát, akkor még a 2 kelesztés előtt vagy hűtőbe teszem, vagy mélyhűtőbe.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sonkás-zöldborsós penne - OK
Sonkás-zöldborsós penne - OK

1. Bő, sós vízben főzzük ki a tésztát, szigorúan betartva a csomagoláson megjelölt főzési időt (kb. 10 perc). 2. Közben a gőzölő edény felső szintjén, kicsit megsózva 5 percig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Márton
Bolognai Spagetti
Bolognai Spagetti

A hagymát megdinsztelem, majd hozzáadom a foghagymát, kicsit pirítjuk, majd rögtön vizet öntünk hozzá, mert a foghagyma nagyon gyorsan megég. Ezután a húst elkezdem pirítani, maj...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Túró gombóc
Túró gombóc

A túrót villával jól összetöröm, beleteszem, a sót, a vaníliáscukrot, a szódabikarbónát, a tojásokat, és a búzadarát, összekeverem, majd 2-3 órát pihentetem, majd sós lobogó vízben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Toszkán spagetti
Toszkán spagetti

A spagettit forrásba lévő vízben kifőzzük, de nem teljes puhára (aldente). A vöröshagymát apró kockára vágjuk, megpároljuk, hozzá adjuk a kockára vágott padlizsánt, a kés lap...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk