Családireceptkönyv.hu

Sajtos pogácsa (esetleg juhtúróval)


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 adaghoz: 50 dkg finom liszt
25 dkg sütőmargarin
1/2 db élesztő
2 csapott tk só
1,5 dl tejföl
2 tojás sárgája
1 tk cukor
15-20 dkg trappista sajt
esetleg 125 g juhtúró
tojás a kenéshez, liszt a szóráshoz

Nálunk 3-4 adag szokott minimum készülni.

Elkészítés:


A lisztet és a margarint elmorzsolom. (Ha teszek bele juhtúrót, akkor ezután jön a juhtúró.)
A tejfölt, cukrot, tojássárgát összekeverem egy magasabb falú edényben és hozzámorzsolom az élesztőt, langyos helyre teszem kelni. A liszthez még szárazon hozzákeverem a sót, és reszelek hozzá sajtot. Mikor felfutott az élesztő, akkor összegyúrom a tésztát, az összes összetevővel. Minimum fél órát állni hagyom. Ha kelesztő tálban van a tészta, akkor ráteszem a tetejét, ha nincs teteje, akkor belehúzom a tálat egy nagyobb nejlonba, és bezárom.
Mikor eltelt a fél óra, elkezdem kinyújtani és hajtogatni. 3-4 szer hajtogatom, aztán úgy 1-1,5 cm vastagra kinyújtom, pizzavágóval felkockázom úgy 2*2 cm-es kockákra. Megkenem tojással, ráreszelek sajtot, lelapogatom, sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakoskatom úgy fél cm távolságra egymástól. Beteszem a sütőbe kelni. Úgy fél órát kelesztem, aztán 175-200 fokon kisütöm, szép aranybarnára.

Trükkök, tippek, praktikák:


Minden összetevőt langyos helyre teszek már órákkal az összedolgozás előtt, hogy melegedjen,

Margarin: én az Aldiét szoktam venni, kicsit hosszabb ideig tart míg könnyen kezelhető lesz, viszont fele annyiba kerül, mint a Rama.

Sajt: Általában ez is Aldis, de bármilyen megteszi, néha még az is amit már bedobsz a mélyhűtőbe, hogy meg ne romoljon, de már esetleg van egy kis stichje. A tésztába a káposztareszelőn szoktam megreszelni, a tetejére pedig a sajtreszelővel.

Ha juhtúrósan sütöm, akkor érdemes kicsit kevesebb tejfölt beletenni először, mert nagyon fellágyíthatja a tésztát. Jó kis ruganyos tésztát kell kapjunk.

Ha nagyon hideg a konyha, akkor épp egy kicsit bemelegítem a sütőt, hogy keljen a kiszaggatott tészta. Ez nálam 50 fok szokott lenni.

Ha 2 tepsit is tudok egyszerre sütni, akkor elindítom a légkeverést is. ,

Ha nem azonnal van szükség a tésztára, akkor be lehet tenni a hűtőbe, vagy akár a mélyhűtőbe is. Nyilván használat előtt ki kell venni felmelegedni, illetve kiengedni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Szilvás-diós bukta
Szilvás-diós bukta

A lisztet a puha vajjal és a sóval egy tálban elmorzsoljuk. A langyos tejben az élesztőt, a cukrot és egy kanál lisztet elkeverünk. A lisztes keverékhez a felfutott élesztőt hozzák...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszos túrógombóc
Kókuszos túrógombóc

A túrót egy tálba rakjuk, hozzáadunk mindent, kivéve a zabpelyhet, majd botmixerrel simára keverjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, kanállal elkeverjük, majd 20-30percig pihentetjük. Gom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Márti
Hamis túrós
Hamis túrós

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tészta három negyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A maradék tésztát félretesszük, mert majd rácsot csinálunk a krém tetejér...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Judit
Kókuszos kuglóf
Kókuszos kuglóf

A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, lisztel, sütőporral, citrom,- és narancslével összekeverjük. A tésztába belekeverjük a kókuszreszeléket és a megy befőttet. K...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk