17,5 dkg finomra reszelt répa
1,5 dl langyos víz
1 dl narancslé
7 gramm szárított élesztő
25 ml. oliva olaj (szezám olajat használtam)
kb. 45 dkg liszt
5 dkg teljeskiőrlésű liszt v. tönkölyliszt
2 tk. só
kb. 5 dkg fekete szezámmag
A szárított élesztőt nem szoktam felfuttatni, vagyis csak ritkán. Minden hozzávalót bepakoltam a mixerbe és bedagasztottam. A lisztet folyamatosan adagoltam, nekem kicsivel több kellett még hozzá, hogy ne ragadjon a tészta. Nem kell ám félni a narancslétől, nagyon finom ízű kenyér a végeredmény. A dagasztás után már nem liszteztem a tésztát, lefedve kétszeresére kelesztettem, majd utána jól átgyúrtam, megformáztam és sütőpapírral bélelt formába tettem. Letakarva megint a kétszeresére kelesztettem, a végén hosszában bemetszettem a kenyeret, lespricceltem vízzel és szórtam még rá szezámmagot. A sütő aljába forró vízzel teli edényt tettem, majd előmelegítettem 200 fokosra és így kb. 50 perc alatt sült meg a kenyér. Finom és másnap sem szárad ki.
+ 30 g sikér esetleg, nem ront rajta.
Az összes tej negyedével, és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk. Konyharuhával letakar...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. Bedagasztjuk a tésztát, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, majd három, egyforma darabba...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLemérünk 1/2 kg lisztet. Elveszünk belőle 3 evőkanállal, és két evőkanál olvasztott vajjal, vagy olajjal, 1 egész tojással, 3 evőkanál cukorral, 20 g élesztővel és egy bögre tejjel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy kisebb tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót! Ez a száraz keverék. 2. Egy nagy tálban oldd fel az élesztőt a langyos vízben! Ez a nedves keverék. 3. A száraz k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű