17,5 dkg finomra reszelt répa
1,5 dl langyos víz
1 dl narancslé
7 gramm szárított élesztő
25 ml. oliva olaj (szezám olajat használtam)
kb. 45 dkg liszt
5 dkg teljeskiőrlésű liszt v. tönkölyliszt
2 tk. só
kb. 5 dkg fekete szezámmag
A szárított élesztőt nem szoktam felfuttatni, vagyis csak ritkán. Minden hozzávalót bepakoltam a mixerbe és bedagasztottam. A lisztet folyamatosan adagoltam, nekem kicsivel több kellett még hozzá, hogy ne ragadjon a tészta. Nem kell ám félni a narancslétől, nagyon finom ízű kenyér a végeredmény. A dagasztás után már nem liszteztem a tésztát, lefedve kétszeresére kelesztettem, majd utána jól átgyúrtam, megformáztam és sütőpapírral bélelt formába tettem. Letakarva megint a kétszeresére kelesztettem, a végén hosszában bemetszettem a kenyeret, lespricceltem vízzel és szórtam még rá szezámmagot. A sütő aljába forró vízzel teli edényt tettem, majd előmelegítettem 200 fokosra és így kb. 50 perc alatt sült meg a kenyér. Finom és másnap sem szárad ki.
+ 30 g sikér esetleg, nem ront rajta.
A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki, és tegyük...
Elkészítési idő: 135 perc Nehézség: KönnyűA kenyér összeállítása. Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható,...
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: KönnyűA langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt a cukorral. Edénybe szitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a fölfuttatott élesztőt, sózzuk, és addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk. Nálam egy nagyon jól kezelhető tészta keletkezett, így nem pihentettem. Ha valaki lágyabbnak érezné, akkor tegye 15 percre hűtőszekrénybe....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű