bármilyen hal (pl. ponty)
só
cukor
3-4 fej vöröshagyma
5-6 db babérlevél
egész bors
ecet
panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
zsiradék a sütéshez
.
ponty szeletek
Páclé:
(1kg szeletelt rántott pontyhoz)
5-6 közepes fej édes hagyma, vagy vörös hagyma
kb.: 2 liter víz, amennyi a rántott halat ellepi
1,5 dl 15%-os ecet
két csapott evőkanál só
2-3 babérlevél
egy csapott teáskanál színes bors
egy csapott teáskanál mustármag
egy csapott teáskanál boróka bogyó
egy csapott teáskanál koriander mag
A halat felszeleteljük, ízlés szerint sózzuk, majd bepanírozzuk és zsírban vagy olajban a szokásos módon megsütjük. Kb. 1 liter vízből (attól függően, hogy milyen mennyiségű halat készítünk, több hal esetében több lére lesz szükségünk) salátalevet készítünk, és feltesszük főzni a babérlevéllel és a borssal együtt. Amikor forr, beletesszük a hagymakarikákat, és így körülbelül 1/2 órát főzzük.
Egy tálba, egymás mellé fektetjük a halszeleteket és ráöntjük a még forró salátalevet. Megvárjuk míg kihűl, lefedjük, és a hűtőbe tesszük. 3-4 nap múlva fogyasztható. (Az ecet hatására a szálkák teljesen megpuhulnak.)
Az ecetes halat a fogyasztás előtt legalább három-négy nappal előbb készítjük el, hogy az ecetes lében megérjen az ételünk és eltűnjenek a fogyasztás szempontjából kellemetlen és olykor veszélyes apró szálkák.
A legjobb, ha pontyot vásárolunk erre a célra.
A besózott pontyszeleteket a szokásos módon panírozzunk, liszt, tojás és zsemlemorzsa, majd forró zsiradékban kisütjük.
Elkészítjük a páclevet, melyhez édes hagymát vagy vöröshagymát pucolunk, és karikákra szeletelünk. A szokásosnál kissé sósabb és ecetesebb levet forralunk, melyben a hagymát rövid ideig abáljuk. A páclevet ízesítjük még babérlevéllel, színes borssal, korianderrel, mustármaggal és borókabogyóval. Ízlés szerint kevés cukrot is tehetünk bele. Kóstolgatni kell, a lényeg, hogy kissé ecetesnek és sósnak érezzük, mert a hal, ahogyan érik benne, felveszi ezeket az ízeket. Ha pár nap múlva megkóstoljuk és nem érezzük a levet elég ízletesnek, lehet utána ízesíteni.
A kisült halszeleteket egy jénai tálba vagy lábosba tesszük és forrón rétegezzük a még forró páclével. Miután kihűlt, letakarva legalább 3-4 napig érleljük a hűtőben.
Hidegen fogyasztjuk friss fehérkenyérrel.
1.A pangasuis filéket besózzuk, és fűszerezzük. 2.Egy tepsibe öntünk egy kevés olajat, a filéket 10-15 percig sütjük. 3.Egy lábosba megmelegítjük a vajat, és rádobjuk a felsz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kukoricalisztet összekeverjük a keményítővel és a sóval. Hozzáadjuk az elhabart tojást és a sört, sűrűn folyó masszát kell kapnunk. (A pontos lisztmennyiség függ a tojás méretétő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kagylót sózzuk, borsozzuk, forró és száraz serpenyőben aranybarnára sütjük. Összeturmixoljuk krémesre a mentát, chilit, citromlevet, kókuszt és kevés vizet. A kagyló tetejére...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KözepesA halat 1 centis kockákra vágjuk,a sózzuk,borsozzuk, belenyomunk egy gerezd fokhagymát összeforgatjuk,félórát állni hagyjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát finomra ap...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű