Családireceptkönyv.hu

Ecetes hal, rántva


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


bármilyen hal (pl. ponty)

cukor
3-4 fej vöröshagyma
5-6 db babérlevél
egész bors
ecet
panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
zsiradék a sütéshez
.
ponty szeletek

Páclé:

(1kg szeletelt rántott pontyhoz)

5-6 közepes fej édes hagyma, vagy vörös hagyma

kb.: 2 liter víz, amennyi a rántott halat ellepi

1,5 dl 15%-os ecet

két csapott evőkanál só

2-3 babérlevél

egy csapott teáskanál színes bors

egy csapott teáskanál mustármag

egy csapott teáskanál boróka bogyó

egy csapott teáskanál koriander mag

Elkészítés:


A halat felszeleteljük, ízlés szerint sózzuk, majd bepanírozzuk és zsírban vagy olajban a szokásos módon megsütjük. Kb. 1 liter vízből (attól függően, hogy milyen mennyiségű halat készítünk, több hal esetében több lére lesz szükségünk) salátalevet készítünk, és feltesszük főzni a babérlevéllel és a borssal együtt. Amikor forr, beletesszük a hagymakarikákat, és így körülbelül 1/2 órát főzzük.
Egy tálba, egymás mellé fektetjük a halszeleteket és ráöntjük a még forró salátalevet. Megvárjuk míg kihűl, lefedjük, és a hűtőbe tesszük. 3-4 nap múlva fogyasztható. (Az ecet hatására a szálkák teljesen megpuhulnak.)

Trükkök, tippek, praktikák:


Az ecetes halat a fogyasztás előtt legalább három-négy nappal előbb készítjük el, hogy az ecetes lében megérjen az ételünk és eltűnjenek a fogyasztás szempontjából kellemetlen és olykor veszélyes apró szálkák.

A legjobb, ha pontyot vásárolunk erre a célra.

A besózott pontyszeleteket a szokásos módon panírozzunk, liszt, tojás és zsemlemorzsa, majd forró zsiradékban kisütjük.

Elkészítjük a páclevet, melyhez édes hagymát vagy vöröshagymát pucolunk, és karikákra szeletelünk. A szokásosnál kissé sósabb és ecetesebb levet forralunk, melyben a hagymát rövid ideig abáljuk. A páclevet ízesítjük még babérlevéllel, színes borssal, korianderrel, mustármaggal és borókabogyóval. Ízlés szerint kevés cukrot is tehetünk bele. Kóstolgatni kell, a lényeg, hogy kissé ecetesnek és sósnak érezzük, mert a hal, ahogyan érik benne, felveszi ezeket az ízeket. Ha pár nap múlva megkóstoljuk és nem érezzük a levet elég ízletesnek, lehet utána ízesíteni.

A kisült halszeleteket egy jénai tálba vagy lábosba tesszük és forrón rétegezzük a még forró páclével. Miután kihűlt, letakarva legalább 3-4 napig érleljük a hűtőben.

Hidegen fogyasztjuk friss fehérkenyérrel.

Ecetes hal, rántva

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Harcsapaprikás és halas szendvicskrém (Buday)
Harcsapaprikás és halas szendvicskrém (Buday)

Mindent előre összevágok, bedobom a forró serpenyőbe, amikor megpirult, megsózom, megszóróm a pirospaprikával, ráteszem a sűrű tejfölt. Elkeverem, beforralom. Az egész nem több, mi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tengeri halfilé sörbundában
Tengeri halfilé sörbundában

A kukoricalisztet összekeverjük a keményítővel és a sóval. Hozzáadjuk az elhabart tojást és a sört, sűrűn folyó masszát kell kapnunk. (A pontos lisztmennyiség függ a tojás méretétő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Töltött ponty - OK
Töltött ponty - OK

1. Az olajon pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát, a fokhagymát és a sonkát, összekeverjük a sóval és a tojással. 2. A tölteléket addig melegítjük, míg a tojás meg nem sz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Baconbe csavart harcsafilé turbolyás vajmártással
Baconbe csavart harcsafilé turbolyás vajmártással

1. Alufóliára szorosan egymás mellé tesszük a bacon szeleteket, rávágjuk a friss turbolyát, a harcsafiléből hengert formálunk, a bacon csíkokra helyezzük, majd feltekerjük. Végül a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk