Családireceptkönyv.hu

ÉLusta lángos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
kb. 10 darabhoz
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 dl tejföl
2 teáskanál só

+ ízlés szerint tejföl és reszelt sajt a tetejére
és a sütéshez olaj



A fokhagymás páchoz:
1 dl víz
1 dl olaj
pici só
4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:


1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 5-10 perc alatt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Enyhén ragacsos, lágy tésztát kapunk. De ha nagyon ragacsos lenne, akkor adjunk hozzá pici lisztet még. Letakarva 30 percig kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztes kézzel 10 egyforma gombóccá alakítjuk, majd kinyújtjuk kör alakúra mindegyiket kb. fél cm vastagra.
3. Egy serpenyőbe vagy magasabb falú lábasba annyi olajat öntünk, hogy a lángos sütés közben épp ne érjen le a serpenyő aljára (ha leér, akkor égni fog sütés közben). Jól felforrósítjuk az olajat, majd kicsit lentebb vesszük a lángot (közepesre). Mielőtt beletesszük az olajba a lángosokat, a kezünkkel még picit húzogatunk a tésztán körbe-körbe - majd beletesszük az olajba és megsütjük mindkét oldalát 1-2 perc alatt.
4. A megsült lángosokat papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a felesleges olajat.
5. A tetejére teszünk pici tejfölt, szórunk rá reszelt trappista sajtot és így kínáljuk.
6. De ha foghagymás páccal szeretnénk kínálni, akkor még sütés előtt készítsük el a pácot: a vizet és az olajat összekeverjük pici sóval, belekeverjük az összezúzott fokhagymát és lefedve betesszük a hűtőbe - addig hadd álljanak össze az ízek, míg kisütjük a lángost.

Tipp: Dupla adaggal készítve, a nyers tésztát picit kiolajazott zacskóban tárolhatjuk a hűtőben maximum 1 hétig.

Trükkök, tippek, praktikák:


ÉLusta lángos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Egyszerű tejszínes rakott penne
Egyszerű tejszínes rakott penne

A penne tésztát odatesszük főni olajos, sós vízbe (kb. 8 perc). Közben olajon pirítjuk egy kicsit a darált húst, amikor már kifehéredett, és a zsiradékot/folyadékot elkezdte eresz...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Pelymenyi. ( avagy húsos derelye)
Pelymenyi. ( avagy húsos derelye)

Jól összegyúrjuk. A kiszaggatot kis kerek tészták közepébe kupacokat rakunk a húsból. Kettéhajtva összenyomkodjuk és a két csücskét összeillesztjük. Kis kalap formát kapunk. Felt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Sajtszószos sonkával töltött kagylótészta
Sajtszószos sonkával töltött kagylótészta

Kevés olajon elkezdjük üvegesre pirítani a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát (vigyázzunk, nehogy odaégjen!). Ehhez adjuk az véko...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Rakott mákos tészta
Rakott mákos tészta

ELKÉSZÍTÉS: A mákot összekeverjük 10 dkg porcukorral. A tésztátkifőzzük. A tésztát összekeverjük a cukros mákkal. Egy magasabb falú tepsit kikenünk vajjal. Beleterítjük a té...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk