menu

Családireceptkönyv.hu

finom kelt linzerszerü


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt,
- 1 tojás (én ezt nem tettem bele, helyette több tejet használtam),
- 3 dl tej (tojásmentesen készítve kicsit több),
- 4 dkg élesztő,
- porcukor ízlés szerint (nálam 4 dkg, eredeti recept szerint 8 dkg),
- 1,5 dl olaj,
- lekvár (akár többféle, maradék lekvárok eltüntetéséhez ideális),
- tetejére felvert tojás, de mivel mi nem ehetünk tojást, ezért kevés tejet összekevertem barnacukorral, azzal kentem meg.

Elkészítés:


Kevés langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és elkeverjük egy kiskanál cukorral. Tetejét megszórjuk kevés liszttel és felfuttatjuk az élesztőt.

2. A lisztet, a porcukrot és a tojást, ha használunk, egy tálba tesszük. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk a tésztát annyi tejjel, hogy egy nem ragacsos, de lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk. Legyen hólyagos és fényes a tészta, váljon el kezünktől, edénytől. Ekkor dolgozzuk bele több részletben az olajat is.

3. Ezután letakarjuk konyharuhával és duplájára kelesztjük.

4. A tésztát kinyújtjuk (fél cm vastagságot ír az eredeti recept...én kipróbáltam vékonyabban, vastagabban is, mindenhogy finom).

5. Nagy linzerszaggatóval kiszaggatjuk, a felének a közepét egy kicsi szaggatóval szintén kiszaggatjuk. A korongokat egymásra helyezzük, mintha linzert készítenénk, azaz alulra megy egy teli, rá pedig egy középen kilyukasztott karika. Ne nyomkodjuk egymásra őket, csak tegyük egyiket a másikra, különben nem nő meg szépen.

6. Az eredeti recept szerint úgy készítjük, hogy az alsó korongra teszünk egy kanál lekvárt és arra jön a felső korong, én viszont nem jól emlékeztem és előbb egymásra helyeztem a két korongot, majd a lekvárt ezután belekanalaztam a lyukakba (jó sokat tettem bele).

7. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (ne túl közel egymáshoz). Praktikusan én egyébként rögtön a tepsin illesztettem össze a két korongot és ott töltöttem meg lekvárral, hogy utána már ne kelljen mozgatni őket. Ismét kelesztjük kicsit, majd sütés előtt lekenjük a tetejét. Nálam két tepsivel készült, így az első adag annyit kelt csak, míg bemelegedett a sütő, a második adag meg addig kelt, míg megsült az első tepsivel. Előmelegített sütőben sütjük (nálam 190 fokon sültek).

8. A szabáshulladékot ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.

9. Magamnak nem, de mivel ajándékba készült és a megajándékozott az édesebb ízeket kedveli, az ő kedvéért enyhén megszórtam porcukorral a tetejét.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://izorzo.blogspot.hu/2017/

finom kelt linzerszerü

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Spanyol briós
Spanyol briós

Kidolgozom a tésztát és meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt 100 grammos darabokra osztom, gömbölyítem és 20 percig pihentetem. Pihentetés után enyhén kinyújtom, a ke...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mákos pillangótekercs (Levendulalány)
Mákos pillangótekercs (Levendulalány)

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Krisztina
Fonott kalács
Fonott kalács

A tejet, a cukrot, az élesztőt, a citromhéjat és a tojást jól elkeverjük. Majd ehhez hozzáadjuk a lisztet és a sót. Amikor összeállt a tészta,akkor dolgozzuk hozzá a vajat is. Ala...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: emaxa
   Lapótya – almával töltött fánk
Lapótya – almával töltött fánk

Két dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a puha vajat, az étolajat, a megmarad...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk