40 dkg liszt
2 tojás
3 dkg élesztő
1 kk só
kb 2,5dl tej
Töltelékhez:
50 dkg magozott meggy
25-30 dkg darált dió
5 dkg zsemlemorzsa
20 dkg cukor
csipet fahéj
fél citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk,és a hozzávalókból egy lágyabb
kelt tésztát dagasztunk.
25 dkg margarint összegyúrunk 10 dkg liszttel.
A tésztát kinyújtjuk,és a lisztes margarint a közepébe tesszük,és ráhajtogatjuk a tészta széleit.
20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Kivesszük a tésztát,kinyújtjuk,és még háromszor hajtogatjuk,de ekkor már nem tesszük a hűtőbe.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A meggyet,cukrot ,diót,zsemlemorzsát,fahéjat,vaníliát,citromhéjat összekeverjük.
A 3.nyújtás után a tésztát 4 - be vágjuk,mindegyiket kinyújtjuk kb 25X40 cm-re .
Középre tesszük a tölteléket,jobb,és bal szélén 6-8 cm-re bevagdaljuk ferdén,kb 2cm szélesen,majd mintha fonnánk ráhajtogatjuk a csíkokat. Tojás sárgával megkenjük,és sütjük.
A lepény alja hagyományos módon készült kelt tészta, amelyet kb. 35-40 dkg lisztből, 1 tojássárgából, 2 dkg élesztőből készítünk, kevés cukorral, kanálnyi margarinnal vagy zsírra...
Elkészítési idő:A tejet a cukor hozzáadásával meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, közepébe egy fészket készítünk, beleütjük a tojás sá...
Elkészítési idő:Az almákat mosd meg, hámozd meg vékonyan, és reszeld le egy nagy tálba, a levüket gyengén csavard ki. Ezután add hozzá a tojásokat, a cukrot, és fokozatosan a sütőporral vegyített...
Elkészítési idő: 15+15 perc