kb. 20x20 cm-es tepsihez
1 tojássárgája
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 közepes citrom (kezeletlen)
40 dkg liszt
fél cs. sütőpor (6 g)
kevés tej
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
+ bármilyen ízű sütésálló lekvár
Elkészítés:
1. A tojássárgáját a zsírral, porcukorral és a megmosott/reszelt citrom héjával habosra kavarjuk.
2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk, 2 részbe belegyúrjuk a kakaóport.
3. Lisztezett felületen az egyik kakaós tésztát kinyújtjuk, enyhén vajazott/lisztezett tepsibe helyezzük a nyújtófa segítségével (pici tepsibe: kb. 20x20 cm-es), megkenjük ízlés szerint lekvárral (szerintem ne sajnáljuk belőle). Kinyújtjuk a világos tésztát is, ráhelyezzük a lekvárral megkent tésztára és a világos tésztát is megkenjük lekvárral. Végül kinyújtjuk a másik kakaós tésztát, és az előző tészta tetejére tesszük. (Omlós tésztáról van szó, tehát ne ijedjünk meg, ha nyújtás közben picit szakadozik a széle, könnyen össze lehet tapasztani, valamint amikor helyezzük a tepsibe a kinyújtott tésztát, óvatosan/lazán tekerjük fel a nyújtófára és úgy engedjük bele a tepsibe.)
4. 180 fokon kb. 20 percig sütjük (én légkeverésesben szoktam, de lehet hagyományos sütőben is nyugodtan). A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!
5. Ha kihűlt, meghintjük a tetejét pici porcukorral - csak, hogy mutatósabb legyen - és szeletelve tálaljuk.
A lisztet a kakaóporral, sütőporral, sóval és zabpehellyel összekeverjük. A vajat kihabosítjuk a cukorral, belekeverjük a tojást, hozzászórjuk a narancshéjat, étcsokit és végül bel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 30 perces sajtos rúd elkészítéséhez a lisztet, a sütőport, a vajat, a tejfölt és a sót egy tálban összekeverjük. Összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 1 cm vastagra. A tészta tetejét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és a tojássárgájával, a szódabikarbónával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel, meg a kevés tejben megfuttatott élesztővel összegyú...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA kekszet összetörjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a szoba-hőmérsékletű vajat és a tejszínhabot, majd robotgéppel összedolgozzuk. A kakaót elkeverjük a tejjel és ezt...
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés Nehézség: Könnyű