menu

Családireceptkönyv.hu

Fűszerlekvárok


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Töklekvárból fűszerlekvár

Gyömbérlekvár, fahéjlekvár, borlekvár és társaik ... Miért jó egy alapvetően ízetlen termésből készülő lekvár? Mert bármilyen ízűvé varázsolhatjuk! A tökből készült lekvár kiváló alap arra, hogy fűszerek ízeit zárjuk bele.

Elkészítés:


Egyes fűszerek aromáihoz kiváló alap a töklekvár, mivel semleges íze bármivel színesíthető. A töklekvár alapreceptjei írásunk végén találhatók, ám ezek számos más módon kombinálhatók. Tök alapból fűszerek hozzáadásával készíthetünk gyömbérlekvárt, vanílialekvárt, fahéj lekvárt, szegfűszeg lekvárt, borlekvárt..., tehát egy csomó olyan lekvárt megkomponálhatunk, melyek vivőanyag nélkül lekvárként nem lennének elkészíthetők. Ezek azután a lekvárba zárt fűszerek felhasználhatók süteményekbe, palacsintákba stb. De nem kell csak az édes ízeknél leragadnunk! A tökhöz keverhetünk zöldfűszereket (bazsalikomot, kakukkfüvet, stb., vagy hagymát, petrezselyemlevelet) - Természetesen ezekben az esetekben az alapreceptben az édesítés jóval mérsékeltebb legyen.

Trükkök, tippek, praktikák:


A lekvárok elkészítésénél a tisztaság és a légmentes lezárás nagyon fontosak, mert ha nem jutnak be az üvegbe mikroorganizmusok, a bent lévők pedig elpusztulnak, akkor nyert ügyünk van. Egyik jó módszer, ha alaposan kimosott befőttesüvegekbe töltjük a forrásban levő lekvárt. Jól zárjuk le, és azonnal fordítsuk fejre. Pár perc elteltével visszafordíthatjuk, és máris tehetjük az éléskamránkba. Van, aki a lekvár tetejére az üveg lezárása előtt rumot, vagy tiszta alkoholt önt, ennek gőze is fertőtlenítő hatást vált kiaz üveg belsejében. Ezek a módszerek,- csak akkor hatásosak, ha nagyon precízen járunk el a befőzéskor, különben ha egy ki hiba - esetünkben mikroorganimus - csúszik a gépezetbe, akkor a lekvár megromlik. A tartósítószerrel eltett lekvár biztosan eláll, de ugye tartósitóval kezelt. Ezért a mélyhűtős megoldás a legbiztonságosabb.

Lekváralapul főzőtököt használjunk. Sütőtökből is készíthető lekvár, ám ennek finom és karakteres íze van, tehát fűszerlekvárok alapjaként nem használható.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rhubarb and beetroot ketchup
Rhubarb and beetroot ketchup

1. Put the star anise, coriander seeds, mustard seeds, black peppercorns, and cloves in a small dry pan set over low heat. Toast the spices gently, shaking the pan occasionally, un...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Zakuszka télire
Zakuszka télire

Az egész padlizsánt 180-200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a héja megszenesedik. Ezután kikaparjuk a héjából, majd a felaprított hagymával és a felkarikázott paprikával együtt eg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Barbecue sauce - Jack Daniel's
Barbecue sauce - Jack Daniel's

Az alapanyagokat összekeverem, és 20 perc alatt összefőzöm.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mogyorószósz
Mogyorószósz

a kókusztejet felmelegítem és belekeverem a currypasztát. Amikor a fúszerpaszta feloldódott, beleteszem a mogyoróvajat és krémesre keverem. Hozzáadjuk a szójaszószt, a lime levét é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk