5 dkg vaj
5 evőkanál liszt
5 dl tej
só
szerecsendió
Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
Pirítsd meg a lisztet
Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen.
És most jön a csomómentes besamel mártás titka. Ez tudom, hogy szembe megy mindennel, amit a rántásról tanultál, de működik: A liszt pirításával egy időben kezdd el melegíteni a tejet egy külön lábasban (vagy mikróban). Amikor ráöntöd a rántásra, akkor a tej legyen forró. Egyszerre öntsd bele az egészet, és néhány gyors mozdulattal keverd el. Garantálom, hogy ha így teszel, a mártás nem lesz csomós. (Ha mégis, a végén szűrd le vagy botmixerrel egyneműsítsd.)
Forró tejjel, egy hirtelen mozdulattal öntsd fel, így nem lesz csomós
Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzn
Ha nem folyik össze, akkor van kész
Ízlés szerint sózd és tegyél bele reszelt szerecsendiót.
Ez az egyszerű, de mégis nagyon finom paradicsom szósz recept kiváló és gyors megoldás bármilyen olasz tésztához. Csak öt percet kell vele “foglalkozni”, fél óra alatt kész, és öss...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KözepesA vizet a cukorral forrald fel, ehhez kb.5 perc kell. Ekkor add hozzá a fahéjdarabokat, és főzd további 10 percig közepesen erős lángon. Ez alatt fehér hab fog képződni, de ez így...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Állandó keverés közben hozzáadjuk a cukrot, és kis lángon addig melegítjük, míg aranybarna lesz. Hozzáöntjük a likőrt és a narancslevet....
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz avokádót kettévágjuk, a magot kiszedjük. A belsejét kikaparjuk egy tálba, a hagymákat megtisztítjuk és finomra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük, majonézzel és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű