menu

Családireceptkönyv.hu

Besamel – fehér mártás


Írta:

Elk. idő: 20 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


5 dkg vaj
5 evőkanál liszt
5 dl tej

szerecsendió

Elkészítés:


Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
Pirítsd meg a lisztet
Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen.
És most jön a csomómentes besamel mártás titka. Ez tudom, hogy szembe megy mindennel, amit a rántásról tanultál, de működik: A liszt pirításával egy időben kezdd el melegíteni a tejet egy külön lábasban (vagy mikróban). Amikor ráöntöd a rántásra, akkor a tej legyen forró. Egyszerre öntsd bele az egészet, és néhány gyors mozdulattal keverd el. Garantálom, hogy ha így teszel, a mártás nem lesz csomós. (Ha mégis, a végén szűrd le vagy botmixerrel egyneműsítsd.)
Forró tejjel, egy hirtelen mozdulattal öntsd fel, így nem lesz csomós
Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzn

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha nem folyik össze, akkor van kész
Ízlés szerint sózd és tegyél bele reszelt szerecsendiót.

Besamel – fehér mártás

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sült paprika krém hagymával
Sült paprika krém hagymával

Előkészítés: A paprikákat (kb. 8 db) 200 C-on 20 -25 percig süssük, majd takarjuk le alufóliával, és ha langyos, húzzuk le a bőrét, vágjuk apró kockákra. Elkészítés: A hagymát vág...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Céklarém
Céklarém

A céklakrémhez a céklát héjastól egyesével alufóliába csomagoljuk. Pici olívaolajjal és sóval 180 °C-on 45 percig sütjük. Az almalét a vaníliarúddal picit visszaforraljuk, és a már...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mártás húshoz (sülthús szaftból)
Mártás húshoz (sülthús szaftból)

A tűzhelyen alacsony lángon kezdd el melegíteni a tepsit, benne a megmaradt húslével. Tedd bele a lisztet, keverd el, és 1-2 percig hagyd, hogy piruljon. Öntsd fel az 1,2 dl fehé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Házi ketchup sült paradicsomból
Házi ketchup sült paradicsomból

A paradicsomokat vízszintesen félbe vágom és tepsire sorakoztatom. A hagymát, fokhagymát megpucolom, a hagymát darabolom és mindet a paradicsomokra szórom. A tepsibe halmozott zöl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk